About Me

Fotoğrafım
İzmir, Türkiye
Yasemin kokulu bahçenin kedileri ve günlük halleri hakkında... ♥ The cats of a jasmine scented garden and its daily snaps. Les chats de jasmin parfumé jardin et ses clichés quotidiens .

8 Temmuz 2014 Salı

Dresten Plate ve Space Ship Rag Quilt / Kırkyama çalışması


Bu modeli uzun süredir çalışmak istiyordum. Uygun kumaş kombinasyonunu elde edene kadar bekledim. Gönlüme göre kumaşları bulup da biraraya getirince hemen başladım. 
Modelin adı " Dresten Plate" yani Dresten Tabağı. Tamamen elde dikiliyor ve bitince takım olarak runner ve iki de kırlent olacaklar..
.
Maalesef patchwork yani Kırkyama terimleri hep İngilizce. Biliyorsunuz daha önce de altıgenler çalışmıştım, burada onları biraraya getirip oluşturduğumuz daireye de " My Grandmader's  Flowers Garden " adı veriliyor. Bir terimin Türkçesi varsa onu kullanmak gerektiğini düşündüğümden Çiçek  Bahçesi de diyebiliz kısaca...

Patchworkte kumaş seçimi  önemli,çok emek vererek meydana getirdiğiniz bir örtü vesairenin ilk yıkamada renginin solması veya boyasının akması üzücü oluyor ,bu nedenle kumaşların önceden yıkanıp ütülenerek test edilmesi iyi olur. Genellikle ithal ve sadece bu iş için üretilmiş kumaşlarla çalışıyorum,biraz pahalıya geliyor ama geçen yıl diktiğim bunting (flama) burada  ilk yağmurda bozulunca bu kararımdan kimse beni kolay kolay vazgeçiremeyecek gibi görünüyor...




Diğer çalışmam da Space Rag Quilt adlı çok zahmetli bir işti. O kadar ki battaniyenin kırpılması gereken yerlerini tüm gün kestikten sonra neredeyse bir hafta parmaklarım uyuşuk gezdim.
Battaniye 3 kat çalışılıyor. 2 kat pazen ve bir kat da elyaf olmak üzere ,soğuk kış gecelerinin sıcak dostu yani :)

Her bir kare 25 / 25 cm. olarak kesilip arasına elyaf koyularak makinede dikiliyor (dileyen daha küçük ya da büyük kareler çalışabilir ) . Sonra bunlar  kenarları 2 cm. kadar bırakılıp üstten  birleştiriliyor. Üstte kalan 2 cm. makasla kırpılıyor ve çamaşır makinesinde 2 kez yıkanıp kurutma makinesinde hafifçe hırpalanarak kurutuluyor . Kırpılan yerler fotoğraftaki gibi çok hoş göründüğü için ben buna " Kırpık Battaniye " diyorum. Shabby tarzını sevenler için görüntüsü de on numara bence  :)

Gerçekten çok sıcak tutuyor , kışın içine gömülüp kısa bir şekerleme yapmak ya da kitap okurken uyuyakalmak için ideal ...




Dikiş dikmeyi çok seviyorum benim için adeta bir terapi, Kumaşların kokusu renkleri desenleri bana başka başka dünyaların kapısını açıyor. Bu dünyada kavga yok,hırs yok,düşmanlık yok... Kısaca benim kedilerim,köpeğim,bahçem kitaplarım ve kumaşlarım dışardaki hayata katlanmak için bana güç veriyor. Gönül isterdi ki hayat katlanılası değil yaşanılası olsun! 

Bu günlük de bu kadar,
Mutsuz olmak için sebep çok marifet mutlu olmakta. İsterim ki herkes mutlu olsun !

28 yorum:

  1. nilgün nasıl da güzel hepsi, hayranlık, şaşkınlık, beğeni karışımı bir ifade ile bakıyorum, gözlerim kocaman, ağzım açık ne çok emek var ne çokkk ama burada yazacağım kelimeler asla ifadeye yetmeyecek , muhteşem, harika daha ötesi, . zevk, emek, kalben varoluş hepsi ama hepsi birarada...arkadaşım evine de çok yakışmış, sakin, sağlıklı günlere eşlik etsinler, ömrünce....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ayşen beni mahcup ediyorsun ,nasıl teşekkür edeyim bilemedim !
      Olduğum gibiyim,yapmacık olan hiçbir yanım,yaşantım ya da ne bileyim söylemim yok. Küçük dünyamda aklımın yettiğince güzelliğe ulaşmaya çabalıyorum. Bazen bunalıyorum dışımızda gelişen olaylar yüzünden ,işte o zaman -Allah'a şükürler olsun ki- hobilerim imdadıma yetişiyor,kesip biçiyor,dikiyor ,örüyor boyuyor ve okuyorum ... İşte hepsi bu. Kal sağlıcakla ,daima oradan sesini duyur bana / bize ♥

      Sil
  2. İnsan kendisine huzur veren işlerle uğraşmalı değil mi :)
    Elinden çıkanların güzelliği bir yana, öylesine güzel çekim yapıyorsun ki, sıcaklığı buram buram hissediliyor baktıkça :)
    Ve beni gittikçe daha çok heveslendiriyorsun kırk yamaya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banucuğum nasıl güzel şeyler düşünmüş nasıl da güzel yazmışsın. Çok teşekkür ederim.
      Kırkyama bambaşka bir uğraş ,herkesin zevk alarak yaptığı kendisine özel elişleri var ama ne bileyim kırkyama ayrı bir yerde benim gözümde. Bence de denemelisin.

      Sil
  3. O yumuşacık battaniyenin ya da örtünün şıklığı, zarafeti imrendiriyor doğrusu. Evet evet, kesinlikle bu harika işler, emek veren kişiyi yansıtıyor. Nazar değmesin sevgili komşum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili komşum bu güzel yorumlar aslında söz söyleyenin yüreğini yansıtıyor. Yok ki birbirimizden farkımız :)

      Sil
  4. Ellerinize sağlık Nilgün hanım ne kadar güzel ifade etmişsiniz. Bende birçok elişi yapıyorum ama patchworkün yeri başka Nurhan Şenol

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı düşüncede olduğumuzu bilmek ne güzel Nurhan hanımcığım !

      Sil
  5. Uzun süredir takip ediyorum sizi ama ilk kez yorum yazıyorum. İnsan gördüğü, okuduğu güzellikler karşısında kayıtsız kalamıyor bazen.:) Büyük bir emek ve sabır işi. Tebrik etmek lazım. Fotoğraflar ise her zaman bakılası, hep iç açıcı. Emeğinize, yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Sanem hanım lütfen sessiz kalmayın ben yorumlarınıza çok memnun oluyorum. Burası benim evim bana gelen konuklar da konuşsun isterim . Sevgiler,dilinize gönlünüze sağlık!

      Sil
  6. Nilgün hanım ben de sizi uzun süredir takip edip ilk defa yorum yapıyorum.Emeğinize sağlık battaniyeye bayıldım.En güzel kafa dağıtma yöntemi.O güzel kızlarınızla birlikte hep mutlu kalmanız dileğimle İzmir'den Türkan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Türkan hanımcığım Sanem hanım'a söylediklerim sizin için de geçerli. Konuklar da sohbete katılsın ki ev sahibi olarak ben de mutlu olayım :)

      Sil
  7. Off diyorum Nilgün Abla yaa, senin bu işlerine bayılıyorum o mavis varya o mavis çoook güzelll, digerininde bitmesini merakla bekliyorum:)) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ekin tatildeyken de bana uğraman ne hoş...
      Çok teşekkür ederim canım ♥

      Sil
  8. Bu yayın bir ara kaybolmuştu yoksa bana mı öyle geldi????

    Ne denir ki??? Fevkalade ve dahi şahane. Kumaşlar, renkler, her şey aslında her şey.

    Bir de o battaniye çok yumuşak sanırım; ta buradan hissediliyor. Ama o kadar yumuşacık yapmayın; her şey zaten çok davetkar; misafir gelen yatıya kalacak ben demiş olayım. Çok yorulursunuz çok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nurdan hanımcığım harikasınız siz! Dikkatinize zekanıza şapka çıkarırım vallahi. Bir teknik aksaklık sonucu bu yazı erken yayına girmiş hemen farkettim,yoksa battaniyeyi göremeden yazısını okuyacaktınız :)))
      Misafir konusunda çok haklısınız,Allah eksikliğini göstermesin Nisandan bu yana evimiz hep dolu :)
      Sevgiyle kalın ve lütfen oralardan ses vermekten vazgeçmeyin !

      Sil
  9. Çok güzel olmuş demek az gelir herhalde bu kadar emeğe harika olmuş ellerinize sağlık ayrıca güzel temennilerinize katılıyorum mutlulukla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Meltem hanım çok naziksiniz çok teşekkür ederim!

      Sil
  10. O güzel battaniye ile keyifli uykular, güzel düşler görün, emeğinize, ellerinize sağlık harika olmuş, Sevgiler Sema:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Sema hanım ,ne güzel dilekler bunlar,çok teşekkür ederim. Sevgiler!

      Sil
  11. Dresten Tabağı çalışmasını görür görmez amerikan servis çılgınlığım depreşti!! :)) o ne tatlı renkler desenler öylee!! Ahh ne güzel sofra kombinleri yapılırrrrr :)) elinize sağlıkk çok güzel çalışmalar.. Sevgilerr...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden olmasın Ebrucuğum? Çok özel bir çalışma olur :)

      Sil
  12. nilgün hanımcığım...benide o dünyanıza alırmısınız.bende etrafımda güzellikler olsun isterim. yorulduk artık,dinginlik,huzur gelsin artık.battaniye bir harika yumuşacık olmuş.ellerinize emeğine sağlık..sevgilerimle emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emel hanımcığım tüm sevdiklerim,iyi yürekli insanlar orada zaten :)))

      Sil
  13. Harika olmuş, ellerinize sağlık. Yapımı çok zor ama görünümü tüm zorluğuna değiyor sanırım. Hep mutuluk dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim,sevgiler. İdil'i çok öpüyorum ♥

      Sil
  14. Hepsi birbirinden harika! Ellerin dert görmesin. Nilgün ablacığım, Kadıköy'deki Bursa İpek mağazasında, yurt dışından getirilmiş çok çeşitli patchwork kumaşlarını satıyorlar, hatta ben de bazen çarpı işlerimle uyumlu desenleri olanlardan satın alıyorum, belki biliyorsunudur ama yine de haber vereyim istedim, İstanbul'a yolun düştüğünde uğrayıp görmek isteyebilirsin :) Çokça sevgiler, iyi haftasonları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahucuğum çok teşekkür ederim ,aklımda olsun İstanbul'a gelince uğrayayım. Teşekkürler canım!

      Sil