About Me

Fotoğrafım
İzmir, Turkey
Yasemin kokulu bahçenin kedileri ve günlük halleri hakkında... ♥ The cats of a jasmine scented garden and its daily snaps. Les chats de jasmin parfumé jardin et ses clichés quotidiens .

7 Temmuz 2014 Pazartesi

Çok kolay Elmalı Turta (pie)


İnsan pişirdiği sevilsin hemencecik yensin bitsin istiyor. Eskiden daha çok tatlı,puğaça,kek falan yapardım ama oğlum evden ayrılıp ben de emekli olunca (baktım kilolar da geliyor) yapmaz oldum. Hep tembellik de olmaz arada insanın canı çekiyor tabii. 

İşte bu turta da- aslen pie ama Türkçe pay desem olmayacak turta der geçerim- işte tam da canınızın çektiği anda yapılacak kolay ve kısmen az kalorili bir tatlı. 
Yanında dondurma ile servis yapılması tarafımdan şiddetle tavsiye olunur :)
 Malzemelerimiz,
5 iri elma
1 limon
1+1/2 tatlı kaşığı toz tarçın
1/2 bardak toz şeker
1/3 su bardağı su
1 tepeleme kaşık tereyağı
1/3 su bardağı un
3 yufka (baklava yufkası tercihim zira daha kıtır kıtır oluyor )
kalıbı yağlamak için bir miktar tereyağı daha


elmalar iri iri doğranır ,limon suyu ve tarçınla harmanlanır


un ve mikro dalgada eritilmiş tereyağı ile pişirilmeden koyu bir sos elde edilir


elmalar bir tencerede hafif ateşte su ile hafifçe yumuşatılır, sos ilave edilerek 2 dakika daha pişirilerek ılınmaya bırakılır.
not : elmanız sulu ise ayrıca su koymayın !


Turta kalıbı tereyağı ile yağlanır


2 yufka kalıptan taşırılarak yerleştirilir ,3. yufka kalıbın dibine uygun olarak 2 kat daire şeklinde kesilir


Pişmiş elmalar yufkanın içine dökülür


yufkanın üstü yağlanır


önceden 200 dereceye ayarlanıp  ısıtılmış fırında üstü kızarana dek pişirilir


Üstüne pudra şekeri serpilerek ılık ya da soğuk servis yapılır .
Afiyet olsun

Fotoğraflar daha kaliteli olsun isterdim ancak yayınlamak son anda aklıma geldiğinden telefonla çekiverdim. Hani " bir ses vereyim " dedim,turta bahane. Bu hafta sonuna kadar yoğunum ,ondan sonra Allah izin verirse daha rahatım ,işte o zaman güzel yorumlarınıza dönüp bol bol yazmaya çalışacağım.

Hep derim ya "hayatta benden yemek bloggeri  olmaz!" Bir de şey hani moodboard yapılıyor ya ondan da yapamam. Doğaçlama çalışıyorum ve daha çok el işlerimin bir de bizim çocukların fotoğraflarını çekmeyi seviyorum.♥ 

Amannn olup gidiyoruz işte ,"bu günlük de benden bu kadar !
Herkese gönlünce geçecek bir hafta dilerim.

Kalın sağlıcakla!

33 yorum:

  1. Amaan, boşver, doğal olsun, daha iyi..Mizansenler kurmaya, hikayeler anlatmaya gerek yok yemeklerle, pişiricen, yiyicen, tamamdır o zaman...Ellerine sağlık..Bir dilim daha rica edeyim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ama?
      Elifciğim dilediğin kadar alabilirsin canım,bana tatlı yasak ,sen ye ben sevineyim :)

      Sil
  2. İlk tatlı krizinde hemen denenecek, çünkü yufkalı olması işi çok kolaylaştırmış.. Tam benlik yani :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor işlerle işim olmaz benim:)

      Sil
  3. Ellerinize sağlık, ben de yapıcam tarifinizi aldım, çok teşekkürler, Sevgiler Sema:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sema deneyince sonuçtan haberim olursa memnun olurum:)

      Sil
  4. Ellerinize saglik. Denemeye kesinlikle deger.
    Hele hele guzel yemekler yapmayi isteyip, benim kadar usengec ve beceriksizseniz, asla birseyin yanlis gitme olasiligi olmayan tarifleri denemek onceliginiz oluyor :))
    SEvgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım bazen en lezzetli yemekler en basit olanlardır. Afiyet olsun sana da.

      Sil
  5. nilgün hanımcığım....ellerine sağlık ....iftarta sizdeyim. ben (tatlıcı) sevgilerimle emel.

    YanıtlaSil
  6. Offf, süper olmuş, iyi ki paylaşmışsınız, derhal yapmalı :)
    Ellerinize sağlık, afiyetler olsun ;) Elmalı tatlılara can kurban :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esen senin pastalarını takipteyim ben :)))

      Sil
  7. Bu baklavalık yufkalardan neler neler yapılıyor şaşılacak gibi değil:) buda onlardan biri hem pratik hem afiyetle yemelik gibi:) ellere kollara sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebuş annelerimize yazık olmuş,ne çok uğraşmışlar zamanında değil mi?

      Sil
  8. Elmalı turtayı çok severim ama o hamuru yoğurmak beni hep alıkoyardı. paylaşım için tşk ederim valla süper oldu bu iş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı düşüncedeyim hamurla uğraşmak hele bu sıcakta ...

      Sil
  9. elma, kıtır kıtır yufka, tarçın, tereyağ...lezzet verecek her detay var, dondurmalı önerin de çok yerin de, seni buralarda görmek en güzeli, çok tatlı bir buluşma oldu iyiki paylaştın teşekkürler nilgün :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ayşenciğim!
      Arada tatlı kaçamak lazım,ufacık bir parça ama değil mi?

      Sil
  10. eee iyiymiş bu!! Yanında dondurma ile süper olur ....
    Acil yapılmalı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparsın sen hem de ne güzel yapar ,üstüne de fotoğraflarsın :)

      Sil
  11. Ehh kolaysa yaparım :)
    Hafta sonuna kadar sana kolay gelsin. Öperim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay kolay çoook kolay hem de :)

      Sil
  12. Çok lezzetli olduğu görüntüsünden belli. Hem komşum pişirir de lezzetli olmaz mı:)) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. colette , bugün bu tarifi tv de seyrettim. orada milföyle yaptı. içine kuru üzüm ve kabuksuz bademde koydu. eminim çok güzel bir tatlı oldu. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyleymiş Buketciğim dün arkadaşım söyledi ,öylesi daha çok Strudel gibi olur ama değil mi?

      Sil
  14. Çok pratik ve lezzetli görünüyor. Elmalı tarçınlı bide kıtırlı oldu mu dayanamam, ağzım sulanır, midem kazınır, mutfak beni çağırır :) elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay gelsin Meronimo o halde :)

      Sil
  15. Elma bizi evin en sevilen meyvasıdır. O yüzden elmadan gelen herşey baş tacıdır. Görüntüler de çok iştah açıcı olmuş, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elma pastalara kurabiyelere çok yakışıyor değil mi?

      Sil
  16. Ses vermek için ne tatlı bir bahane, gönlünüze sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifciğim senin de güzel gönlüne , atlı diline sağlık!

      Sil
  17. bunu deneyeceğim. çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil