Yaz mevsiminin en sevdiğim yanı kuşkusuz renkli sofraları ; bahçede sereserpe yayılarak yenen pratik yemekler , adet olduğu üzere daha sofradan kalkmadan “ yarın ne yiycez “ muhabbetleri ...
Bu yıl tüm dünya için sevimli bir yaz mevsimi olmayacak , tatil planlarını bırak gurbette yaşayan insanlar evlerine , sevdiklerine kavuşmak için bile seyahat edemeyecek ... Yolunu dört gözle beklediklerimin sağ ve sağlıklı olmalarını dilemekten başka bir şey gelmiyor elimden maalesef !
Neyse şimdi buralara dönüş bahanem olan bir yaz yemeği klasiği “ Enginarlı Pilav “ tarifi vereyim mi size ?
İlk iş olarak 4-6 kişi için 1 bardak Baldo pirinci - anne usulü- sıcak tuzlu suya yatırılır . Pirinç bekleyedursun .
Enginarın hası baharın sonuna doğru pazardan alınır , tabi biz şanslıyız, Urla enginarı pazara taze taze geliyor , e pazar dediğin de benim eve yürüme mesafesinde ... Neyse ... Enginar bi güzel temizlenir , hemen yenmeyecekse - enginarın çanak kısmı - kaynamakta olan limonlu suda 3 dakika kadar haşlanır, tencereden alınıp hemen buzlu suda şoklanır , akabinde kağıt havluyla fazla suyu alınıp buzdolabı poşetiyle doğru derin dondurucuya ... Hemen yiyeceksek malzemeler hazır olana değin limonlu suda bekleyedursun .
1 büyük kuru soğan yayvan bir tencereye piyazlık doğranır , 1/2 su bardağı zeytinyağında hafifçe yumuşayana değin kavrulur bir tutam tuz atılır ve ardından sırasıyla 1 bardak ayıklanmış bezelye - istenirse küp küp doğranmış 2-3 havuç , - 5-10 dakika sonra 4’e 5’e bölünmüş enginar göbeği soğanla birlikte pişirilir , sebzeler pişince tencerenin altı kapatılır ve 1 bardak - yaklaşık 1/2 demet taze soğan tencereye eklenip kapak kapatılır. Bu esnada ocağı kapattık sebzelerin sıcaklığı ile soğan yumuşayacaktır .
Siz başka işleriniz varsa onu yapın zira pirincin suyunun soğumasını bekliyoruz ...
Pilavı anne usulü yapanlar zamanını bilirler , pirincin artık enginarla kavuşma vakti gelmiştir. Pirinç bol suda ıslattığımız kapta 2 kez yıkanır , Tenceredeki enginar bezelye ve soğanla kavuşturulur . — Dikkat pilav yaparcasına değil — sebzelerle kavuşan pirincin üstünü örtecek kadar belki 1/2 belki de pirincin özelliğine göre 3/4 su bardağı kadar sıcak su ekleyip , pirincin suyu çektirilip dinlenmeye bırakılır .
Son olarak 1/2 demet dereotu ince ince doğranır yemeğimizi servis etmeden hemen önce pilavın üstüne serpilir .
İster sıcak isterseniz soğuk servis yapın ama bana sorarsanız ideali ılık ılık yemektir.
Afiyet olsun!
Ellerinize sağlık, harika. Sizin tarifinizle deneyeceğim. Bu arada eskisi gibi Blog okumayı da özlemişim. Slmlar. Joy-Pati
YanıtlaSilÇok lezzetlidir. Biz enginara bayılırız. Kesinlikle deneyeceğim. Teşekkür ederiz güzel tarif için 🎉
YanıtlaSilEllerinize sağlık harika görünüyor🌼❤
YanıtlaSilOoohh, tam da bana göre bir enginar tarifi..Ben enginarın bu iç kısmını severim, lokum gibi..İzmirlilerin o enginar kabuğu kemirme ritüelleri pek bana göre değil, caanım dolma içi yeşil kart kabuklar arasında ulaşılamaz hale geliyor benim için, ama budur işte tarif..
YanıtlaSilBu arada, enginar saklama yöntemi için de ayrıca teşekkürler, ben kendi limonlu suyu içinde donduruyordum ve kullanmak için çözdürdüğümde bayağı bir ekşilik oluyordu, o yüzden ne zamandır alıp, hemen pişiriyordum. Bu yöntemle çokça alıp, uzun süre kullanabilirim değil mi? Okumayı, yazmayı, dertleşmeyi özlemişim buralarda..Oooohh, çok iyi geldi:))
Bu yıl dolaba hiç enginar koyamadım :( Nasıl güzel bir tarif. İlk fırsatta deneyeceğim. Ellerine sağlık Nilgün ablacım
YanıtlaSilofff offf afiyet bal şeker olsun bayılıyorum içinde enginar olan herşeye
YanıtlaSilBayılırım... ellerinize sağlık, nefis görünüyor.
YanıtlaSilUzuuun uğraşlar sonucu galiba bu kez yorumlarınıza cevap verebiledeğim . Sizi yeniden burada gördüğüm için çok mutlu oldum , sağolun varolun !
YanıtlaSilof bayilirim Nilgun ablacim ellerine saglik :)
YanıtlaSilBu güzel tarife mi sevineyim, burada oluşuna Nilgün'cüğüm? Bilemedim gerçekten :)
YanıtlaSilDaha çok gel olur mu?
Ben diğer sosyal aylaşım platformlarını çok sevemedim :(
Elinize sağlık tam tarif vermişsiniz harika, enginar saklama yöntemi için de ayrıca teşekkürler,
YanıtlaSilBerrin
daha önce hiç denemedim ama çok güzel görünüyor ve lezzetinden de hiç kuşkum yok nilgün'cüm. mutlaka deneyeceğim:)
YanıtlaSilElinize sağlık güzel görünüyor, tadıda nefistir mutlaka. Ben de ayrı ayrı yapıyorum, tarifinle deneyeyim. Emayenin sunumu ile çok güzel olmuş. Teşekkürler lezzetli paylaşımın için Nilgün Hanımcım ����
YanıtlaSilElinize sağlık güzel görünüyor, tadıda nefistir mutlaka. Enginarı aynı şekilde pişiriyorum. Pilavlı yapmamıştım, deneyeceğim. Emayenin, yemeğin birlikte sunumu çok güzel Nilgün Hanımcım 👍😍
YanıtlaSilgeçen gün ben de yaptım öyle güzel oldu ki. ilk kez denedim,ne güzel
YanıtlaSilbirşeymiş bu yemek. ben basmati pirinç kullandım hatta. herkes sevmez tadını belki
ama ben çin pilavı falanda sevdiğimden bayıldım..
Basmati için du miktarını artırmsk gerekiyor mu acaba ? Ben de basmati pirincini severek kullanıyorum
SilBen genelde Baldo kullanırım , miktar size kalmış sonuçta pilav işi el ayarı 🤷🏻♀️
SilI love my home :)
YanıtlaSil