About Me

Fotoğrafım
İzmir, Türkiye
Yasemin kokulu bahçenin kedileri ve günlük halleri hakkında... ♥ The cats of a jasmine scented garden and its daily snaps. Les chats de jasmin parfumé jardin et ses clichés quotidiens .

6 Haziran 2013 Perşembe

KİBİR HAKKINDA


KİBİR HAKKINDA / MESNEVİ'DEN

Dünyanın lutfetmesi ve yaltaklanması, hoş bir lokmadır, ama az ye. Çünkü ateşten bir lokmadır! Ateş gizlidir, zevki meydanda. Dumanı sonunda meydana çıkar.
.......................
Fakat bu tesir, zahiren görünmez, çünkü methedilmek tatlıdır. Kınanmak acı olduğundan derhal kötü görünür. Kınanmak, kaynatılmış ilaç ve hap gibidir; içer, yahut yutarsa uzun bir müddet ızdırap ve elem içinde kalırsın. 
.............
Nefis çok öğülmesi yüzünden Firavunlaştı. Alçak gönüllü, hor, hakir ol; ululuk taslama! Elinden geldikçe kul ol, sultan olma! Top gibi zahmet çekici ol, çevgan olma! Yoksa; senin bu letafetin, bu güzelliğin kalmayınca o, seninle düşüp kalkanlar, senden usanırlar.
MEVLANA

NOT:Çevgan at üstünde oynanan bir tür top oyununda topu oynatan sopa ..


Sevgili Filiz Mesnevi'yi yeniden okumak lazım. Bunu anımsattığın için çok teşekkürler!




Methedilmek ,takdir görmek her insanın hoşuna gider. Ne yazık ki taktirin fazlası bazen kişiye zarar verir. Çevresinde dalkavukları fazlalaşan kendini padişah sanmaya başlar ki bu en büyük hatadır. 

Pers padişahı Keykavus'un oğlu Gilan Şah'a iyi bir hükümdarın nasıl olması gerektiğini öğütlediği didaktik bir eserdir Kaabusname. Yazarı İranlı  Keykavus bin İskenderdir. Eserin bir bölümünde Şah oğluna "yergiye düşen medihten " korkması gerektiğini öğütler . Allah hepimizi dalkavuklardan korusun! Onlar yüzünden gözlerimiz görmez, kulaklarımız işitmez olmasın!

Öğrencileri arasında ayrımcılık yapan öğretmenden,parasına göre hastaya muamele eden hekimden ,halkını sevmeyen yöneticiden hayır gelmez!

Kalın sağlıcakla!!!

24 yorum:

  1. Sevgili komşum, tarih bunun gibi örneklerle dolu. Yakın tarihte bile ''daha dün'' diyebileceğimiz kısa zaman dilimlerinde bu zihniyetlerin sonuçları ortada. Ne yazık ki sadece kendileri ve yakın çevreleri değil uluslar da zarar görüyor bu tür insanlardan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tam olarak bunu söylemeye çalıştım komşucuğum.
      Teşekkür ederim!

      Sil
  2. İşte tam da ben bu yazılanlar gibi düşünüyorum halimizi.dün de bugün de başa geçenlerin hırsı yüzünden geri kaldı bu ülke.güç kimin elindeyse kendi gibi olmayanı ezdi ,aslında tüm millete zarar verdiğini bilmeden.Hep düşünürüm ben birinin hakkını yersem vebalini nasıl öderim diye de bu insanlar nasıl düşünmez.Keşke sadece yitip giden oylar ya da sahip olduğu güç olsa.Peki millet olarak bizim kayıplarımız kimin umurunda.

    Artık herkesin uyanması lazım.Devir bir liderin pankartı altında sorgusuz sualsız yürüme devri değildir. Doğruyu yanlışı ayırma vaktidir.Akil insanın yapması gereken başından beri buydu aslında ama millet olarak uyutulduk sanırım.
    Umarım artık milletçe hem gözümüz hem gönlümüz aydınlanmıştır.Bu güzel ülkede kardeşçe ve özgürce yaşamak için çok geç kaldık zaten.sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ben de bir çoğumuzun aynı düşüncede olduğunu biliyorum ancak özgürce ve kardeşçe yaşamak için hiçbir zaman geç kalınmadığına inanıyorum.
      Sevgiler!

      Sil
    2. İnşallah bu yaşananlar güzel ülkem için bir kırılma noktası olacak ve yıllarca sözylediğimiz istediğimiz ortamı yaşamaya başlayacağız.sevgiler.

      Sil
  3. ''Kibir'' deyince aklıma ilk olarak şu sözler geliyor:
    ''Kibir, en sevdiğim günahtır.'' -Şeytanın Avukatı filminden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine burada olduğun için çok teşekkür ederim canım Ella'm!

      Sil
    2. Ha bir de bu sözü çok sevdim Facebookta profilimde paylaşabilir miyim?

      Sil
  4. Söylenenlere katılmamak mümkün değil....Kaabusname de yıllar öncesinden de olsa ne kadar güzel dile getirilmiş, çünkü Kibir insanlık varoldukça olmuş ilkel duygulardan... ama büyümemiz gerek artık. Olgunlaşmak...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ama Handancığım? Büyümenin vakti geldi.

      Sil
  5. Yine çok güzel sözlerle günü kucaklamışsınız.Kibir,böbürlenmek,kendine tapmak Psikolojik sorundur diye düşünüyorum.Tedavi edilmesi gerekir.Normal insanların bu özelliği araya kaynar ama Devleti idare eden kişilerin bu özellikleri taşımaması gerekir.Bu görevi gerçekleştirecek kişilerin özel tetkiklerden geçmesi gerekir.İzninizle aklıma gelen güzel sözler paylaşayım.Aynı dili konuşmadığınızda,bilin ki karşınızdaki kişi işitme engelli değildir.Görme engelli bile olsa sizi görür.Yük taşımaya alışkın olsa bile sizi taşıyamaz.Çok fazla yazmıyayım diyorum ama Ziya Paşa'yı atlıyamamıyorum.''Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz-Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir.Sevgiler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziya Paşa nasıl atlanır ki ?
      Pek yakıştı laflar yerine .)
      Yüreğinize sağlık arkadaşım!

      Sil
  6. Kibir öyle bi hastalık ki, azıcık makam verilen, etrafına az bir kalabalık toplanan herkesi baştan çıkarabiliyor. Dün iyi dediğinin bugün yaptıklarına şaşırabiliyorsun. Anne-baba bile evlatlarını ayırdığında çekirdek aile bile bölünebiliyorsa, halkı arasında ayrımcılık yapan bir liderin davranışları koca bir ülkeyi bölebilir. Yazdıklarını takip ediyorum ablacım, hem sadece blogundakileri değil diğer bloglara yaptığın yorumları da:) Ellerine sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kibir var ya kibir işte insanı böyle kör eder.
      Ama ne demiş şair " Kör olasın demiyorum7 kör olma da gör beni!"

      Sil
  7. Tüm dünyanın ,kibrinden bahsettiği bu zat yine şeb-i arus şenliklerine katılıp, Mevlana'dan alıntı süslü süslü lafları edecek.Mevlana'yı bile siyasi çıkarı için kullanıyorlar ne yazık ki. biz sıradan vatandaş Mevlana'yı kalpten severiz , kibir budalısı yöneticiler sözde sever.
    Kalpleri mühürlü insanlar tarafından yönetiliyoruz Allah sonumuzu hayretsin.

    Bir ağaçtı Ademi ,Havvayı cennetten kovduran, bir ağaç oldu tüm Türkiye'yi ayağa kaldıraran.
    Mesneviyi daha çok okumak ,daha çok okutmak lazım kesin.
    Sevgiler aydın öğretmenim benim <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevlana'nın kelamını ağzına alıp kirletmesin herkes.
      Haklısın Filizciğim "Yüreklerin kulakları sağır !" olmuş !
      Yine bir söz edeyim de sen anla,okutmakla olmaz ki ,"Kabeye su taşıyan eşekler hacı olamaz!"

      Sil
  8. Bugün yazdığınız ifadelerin bir kısmını facebookta paylaşma ihtiyacı hissettim. bu güzel yorumlar için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karapaks hoşgeldiniz.
      Ne güzel etmişsiniz,paylaşalım tabii,paylaştıkça büyüyelim !
      Güzel ziyaretin ve yorumun için ben teşekkür ederim ...

      Sil
  9. Canım yorum bırakamasamda yayınlarını okuyorum dolaşırken:) yüreğne sağlık harika bir paylaşım hele o minik kareler bayıldım.
    (Büyük oğlumun düğünü yaklaştı hazırlıklar var o yüzden düzenli uğrayamıyorum :)) Geldiğimde de toptan bir okuma yapıp çıkıyorum güzel yazılarını okumak ayrı bir keyif benim için.
    Kucak dolusu sevgiler kızların hepsinin burunlarına bir öpücük benden:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorum Hatice ,sen üzülme!
      İşlerinde kolaylıklar dilerim arkadaşım!

      Sil
  10. Fas'ta, Tunus'ta birilerinin kulağı mı çınlandı ne?:))))))))))))))))))))))
    kibirli insanlara hiç tahammül edemem bu da benim kusurum...
    resme bayıldım bu arada:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok Bücürük'ün annesi hıçkırık tutmuştur :)))
      Meğer kulakları sağırmışşşşş....

      Sil