About Me

Fotoğrafım
İzmir, Türkiye
Yasemin kokulu bahçenin kedileri ve günlük halleri hakkında... ♥ The cats of a jasmine scented garden and its daily snaps. Les chats de jasmin parfumé jardin et ses clichés quotidiens .

3 Haziran 2012 Pazar

Ortancalar !







Çiçek sevmeyen insan olur mu? Taze çiçekler evin havasını nasıl da değiştiriverir değil mi ?
Bahçede geçen yıla kadar çok çeşitli çiçeğim yoktu. Yalnızca lavantalarım  - ki onlar da çalı grubuna dahiller- yaseminim ve saksıda sardunyalarım vardı. Keşkül yavruyken o kadar yaramaz ve hareketliydi ki diktiğim her çiçeğe bir şekilde ,bilerek ya da bilmeyerek zarar veriyordu. Koşarken çimleri havalandırıyor,pitosları kırıyordu . Kısacası ben diktim o ezdi ,kırdı, baktım hem köpek hem çiçek olmuyor. Keşkül büyüyüp de akıllanıncaya kadar (!) çiçek dikmemeye karar verdim.
Bu yıl önce küçük bir tarhla işe başladım . Bodur Güller,Yer Minesi ,Ateş Çiçeği sonra hep gölge olan duvar diplerine ortancalar diktim. Ne yazık ki tarhımı sokak kedileri tuvalet olarak kullandığı için :( çiçeklerimin pek çoğu bozuldu. Ortancalar ise havaların serin gitmesi ve Keşkül'ün de abla olması nedeniyle pek güzel çiçeklendiler. 
İzmir'de yaz uzun ,sıcak  ve kurak geçer. O nedenle bahçede az suya kanaat eden  çiçekler tercih edilir. Begonvil ,sardunya gibi... Bu Ortancaların altın değerinde oluşları işte bundandır. Az olan değerlidir ya ,o misal işte. 
Yakan kavuran sıcaklar henüz bastırmadan bu güzel günlerin değerini bilmek gerekir. 
Herkese gönlünce bir hafta diliyorum. İsteyene hızlı ve hareketli ,isteyene yavaş ve  tembel  ama illa ki herkese ama herkese rengarenk  çiçekler güzelliğinde bir hafta diliyorum ! 
Kalın sağlıcakla!

46 yorum:

  1. Ortancaların kalbimde yeri apayrıdır.
    Aslına bakarsan Colette'ciğim... ortanca bende yürek acısıdır :(
    Rahmetli babaanneciğimin bahçesini doldurup taşıran, pembesi ayrı, açık mavisi ayrı, beyazı ayrı ortancaları hatırlarım.
    Kınalı ellerini üzerinde gezdirdiği, bakarken sanki evladına bakıyormuş gibi, göz bebeklerinin içini güldüren ortancalar.
    Sanırım bir gün bahçeli bir evim olur ise, bahçeyi ortancalara boğacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellacığım babaannenin ruhu şad olsun! Bak nereden nereye... Çiçekler ve anılar... Bende de yaseminlerin anısı pek çoktur. Bir gün anlatırım. Mavili morlu beyazlı pembeli ortancalarının boğduğu bahçeye kısa sürede kavuşman dileğiyle... Sevgiler ve iyi haftalar!

      Sil
  2. Ortancalar nefis , güzel ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle , sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynepciğim sana da ,çook güzel bir hafta dilerim. Tam gönlüne göre hem de :)

      Sil
    2. bir tanecik ortan var beş tane çiçeği var üstünde, hepsi açınca yayınlayacağım. görmemişin ortancası olmuş:))))
      sevgili colette bunlar nasıl bir güzelliktir böyle, bahçede güzel, vazoda güzel, kucağınızda başka güzel:))
      ortancalar açınca hemen çiçeklerini kesmek mi gerekiyor, siz çok olduğu için mi kesip koydunuz vazoya? bilmediğim için soruyorum.
      yanıt için şimdiden teşekkürler
      öptüm sizi:))
      sevgiler

      Sil
    3. Sevgili Nagehan hanımcığım,ortancaları gölge olan arka bahçeye diktim,terastan bakınca göremiyorum. Komşuya dikmiş gibi oldum o nedenle bir kısmını kestim,yoksa inanın ki kesince daha çok mu açar bilmiyorum :)Ben de sizi öptüm !

      Sil
  3. Ah ortancalar..benim çocukluğum böyle ortancalar içinde geçti. Kocaman bahçemiz vardı ve her köşesi ortanca doluydu. Ortancalar; her gördüğümde bana mutluluğu-gülümsemeyi-huzuru-sevinçleri- çağrıştırır..Benim için çok değerlidirler..
    Ne iyi ettiniz gece-gece gözümü gönlümü açtınız teşekkür ederim size.
    Nasıl da güzel görünüyorlar yağlı boya gibi şahaneler, peki ya sizin ortancalarla yarışınıza ve hatta ortancalardan daha canlı daha güzel olan o gülüşünüze ne demeli?
    Hiç silinmesin yüzünüzden o tatlı gülümseme..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynepciğim (İncirli Kurabiye )ortancalar galiba çoğumuzu çocukluğuna götürdü. Çiçekler ve çocukluk arasında güzel bir ilişki olmalı ki bende de Yaseminlerin apayrı bir yeri var. Sen öyle güzel bakıyorsun ki yarım asırlık beni bile güzel görüyorsun:) Amin canım,hepimiz gülerek bakalım hayata!

      Sil
  4. Ortancalar en sevdiğim çiçek,babaannemin bahçesinde pespembe ortancalar kapliydı,insan çocukluğunda gördüğü güzellikleri hep anımsıyor ve seviyor sanırım. Ne iyi ettiniz de paylaştınız bu güzel fotografları.. İyi haftalar diliyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülşahcığım ben çok teşekkür ederim,sana da iyi haftalar !

      Sil
  5. Sizin bahçenin hikayesi "Devin Bahçesi" masalına benzemişki! Hani çocuklara yasakken çiçeksiz, meyvesiz ve çorak; yanlışlıkla da olsa girmelerinden sonra çiçeklenip meyvelenen...

    Hoş bahçeniz sizinki çocukluktan çıktıktan sonra çiçeklenip meyvelenmiş ama! Uysada uymasada yazdım artık dönüş yok!!!

    Huzurlu, bereketli ve güzel sürprizlerin doluştuğu bir hafta da ben diledim size. Haftasonu karşılaştırırız artık dilekler tuttu mu tutmadı mı?

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nurdan hanımcığım,bu masal pek güzeldir ,vaziyete uysa da uymasa da anımsatmanız çok iyi oldu :)Keşkül abla izin vermediği için vaktiyle çiçek dikememiştim şimdi dikip dikip görgüsüzlük ediyorum işte :)Haftanın sonunda umarım dileklerimiz gerçek olur :)

      Sil
  6. Hamiş: Ortancalar da güzel ama siz Pamuk Prenses gibi daha güzelsiniz!!! (Bunu yazmayı unutmuşum da)

    YanıtlaSil
  7. Benim en favori cicegimdir ortanca! Sizinkilerde muhtesem gorunuyor! Icim acildi :) sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Venüscüğüm çook teşekkürler,içini açabildiysem ne mutlu bana:)

      Sil
  8. Ortancalar harika görünüyor, renklerine bayıldım. :)

    YanıtlaSil
  9. Özellikle ortancalar elinizde resminize bayıldım. Ortancalar batı karadenizde çok bulunur, hatta yeniden dikmeden bir önceki mevsimdeki çiçeğin devamı olarak kendiliğinden biter. Yazınızı okuyunca demek bunda, izmir'in aksine, yazın bile gölgeli nemli iklimimizin etkisi varmış dedim içimden ve birşey daha öğrenmiş oldum :)). Buralarda da o dünya güzeli begonviller bulunmuyor ama ne yazıkki.
    Haftaya yazınızla güzel bir giriş yaptım teşekkürler. Sevgilerle.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Begonvil ben de deneye yanıla ve çokça okuyarak öğrenmeye çalışıyorum işte. Karadeniz gibi yeşil ve nemli değil İzmir ne yazık ki o yüzden bizim çiçek çeşitlerimiz sınırlı. Nazik ziyaretin için teşekkürler canım!

      Sil
  10. Ortancalarınız gerçekten harika :) Ama gülen yüzünüz daha da güzel :)
    Mesleğim peyzaj olunca ortancalar ile ilgili bir bilgi paylaşmak isterim ki toprağa bir miktar demir ilave ederseniz ya da paslı bir demir gömseniz de olur ortancalarınız mavi olacaktır. Belki biliyorsunuzdur zaten...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Cebimdeki renkler çok tatlısın teşekkürler. Bilginin fazlası olur mu canım? Aklımın bir köşesine yazdım ,çook teşekkürler !

      Sil
  11. Çok güzeller..Biraz kıskandım galiba...Bu yıl bahçeye bende diktim ama bir türlü çiçeklenmediler.Ne yapalım kısmet seneye inş...
    Geçenlerde yabancı bloglardan birinde ortancaların kurutulması ile ilgili güzel bir yazı okumuştum...araştırıp sana hemen haber veriyorum...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İjlalciğim Antalya'nın havasını sevmemiştir de ondan açmamışlardır canım. Yazıyı bekliyorum canım teşekkürler !

      Sil
  12. Ortancaları eşim de bende çok seviyoruz.Bir türlü işyerimin bahçesinde yetiştirmede başarılı olamadık.Her yönden esinti alıyor.Almayan yerlerde güneş görmüyor.Sizinkiler çok güzeller.Keyfini çıkarın canım.Mutlu gülen bir hafta dilerim size.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canan hanımcığım pek nazlı bu çiçek ondan bir türlü açmamaıştır. Ben de size çok güzel bir hafta sonu diliyorum.

      Sil
  13. Ortancalarınla nasıl da güzelsin öyle :))
    Sana da iyi haftalar canım...

    YanıtlaSil
  14. en çok sevdiğim bahçe çiçeklerinden biridir ortanca.
    Karamursele gıttıgımde, seralardan alıcam bu sefer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynepciğim zamanı geçmeden al güzelim. Pek dekoratif şeyler...

      Sil
  15. Ahh bu ortancalar yok mu içimde yaradır hep...bir türlü balkonumda olmuyor. Kaç tane öldürdüm sayamıyorum artık, şuanda hala bodurlar ve üzerinde çiçek dahi yok yavrucakların. Seninkiler ne güzel kocaman kocaman oluvermişler. Elinde tuttuğun resme bayıldım. Sahibesi gibi rengarenkler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebiciğim balkonun çok güneş alıyorsa olmaz güzelim. Ben de balkonda hiç başarılı olamadım bu güzelleri yetiştirmeye. Ortancaların sahibesi seni çook seviyor biliyorsun değil mi? Öpüldün canım!

      Sil
  16. colete abla ortancaların çok güzel ,çiçek ve yeşilliğin olduğu her yer çok güzel cennet gibi evet izmirimiz çok sıcak bol su gerek, ben yinede ortancalara bayıldım ,yetiştiren ellere sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serpilciğim teşekkürler,bakalım sıcaklar gelince dayanabilecekler mi güzeller?

      Sil
  17. Bizimkiler Altınoluk'a gitti, bizde bu haftasonu açacağız sezonu inşallah.. Bakalım bizim ortancalar ne alemde. Eskiden hiç sevmezdim ben ortancağı, soğuk gelirdi bana. Şimdi ise bayılıyorum, Ne de güzel durmuşlar vazoda. Annem kopartmama izin verir mi acaba ben de koysam böyle vazoya....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooo yaz sezonun açtılar demek ki sizinkiler. Burada daha gün gece hava buzz gibiydi ama bu sabah nasıl sıcak anlatamam. Annen izin vermeezse ben veririm Nohut'um gel ve bol bol çek fotoğraflarını :)

      Sil
  18. HARİKA BAYILDIM ORTANCALARINA YILLARDIR ALIR EKERİM BİR TÜRLÜ BECEREMİYORUM CANIM YAAA.BİR PÜF NOKTASI VAR KESİN .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevdoş'um nasılsınız ailecek? Senden ses gelmesi hayıra işaret gerçi de senden haber bekliyoruz arkadaşım,bir post giriversen ?

      Sil
  19. Öyle güzel görünüyorlarki , en sevdiğim çiçektir ortanca .
    evimin konumundan dolayı olmuyacağını söylüyorlar çok üzülerek herseferinde elim boş dönüyorum evime ,emeklerin karşılığında bu güzellikleri görmeye değer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifciğim maalesef çok güneş alan yerlerde Ortanca olmuyor. Bakalım sıcaklara ne kadar dayanabilecek benimkiler...

      Sil
  20. ortancaların bu renk farkı,ebruli hali çok hoşuma gidiyor...
    çiçek...bakımı çok zor,
    o kadar çok çiçek katlettim ki,artık korkuyorum:(
    benim haftam yavaş ve tembellikle geçsin:)

    YanıtlaSil
  21. çok severim ortancaları.ne güzel çiçekler.toprağın asitliğine göre renk değiştirmesi de güzel.şimdilerde çok farklı renklerini görüyorum çiçekçilerde

    YanıtlaSil
  22. Ortancalar... Hele şöyle yakından bir incelenince, hepsi birbirinin aynı bir sürü çiçekcik biraraya gelmişler, bir sapa konmuşlar gibi değil mi :)
    Ben de çok seviyorum, alt bahçede mavi ortancam var, henüz tam olmadılar, tam mavi, diğerleri mavimsi, pembe, mor... Ama mavişin yeri başka :)

    YanıtlaSil
  23. bayılırım ortancaya.. ben maalesef çicek pek yetiştiremiyorum. Daha doğrusu beceremiyorum:( yeni pembe ortanca annem ameliyat olunca hastaneye getirdiler ama benim eve gelince çicek kendini şaşırdı fazla suladım galiba:( sizinkiler ne güzel görünüyor kıskandım..

    YanıtlaSil
  24. ortancalara bayılırım, bu postu goruncede içim acıldı :) bende son postumda balkonumu ve ciceklerimi yayınladım, beklerim :)

    YanıtlaSil
  25. Ortancalarin asigiyim diyebilirim.... Burada da oldukca fazla.. Hatta su an terasim bembeyaz ortancalarla dolu....

    Sevgili arkadasim, kizim icin biraktiginiz simsicacik yorumunuza icten tesekkür ediyorum. Dediginiz gibi Rabbim hepimizin evlatlarina agiz tadiyla gecim nasip etsin... Sevgilerimle, yakinda Izmir`deyimmmmmm...

    YanıtlaSil