About Me

Fotoğrafım
İzmir, Türkiye
Yasemin kokulu bahçenin kedileri ve günlük halleri hakkında... ♥ The cats of a jasmine scented garden and its daily snaps. Les chats de jasmin parfumé jardin et ses clichés quotidiens .

4 Ağustos 2014 Pazartesi

Balkanlar 1 / Atalarımızın izinde...


Uzun zamandır planladığımız bir şeydi Balkan ülkelerine yolculuk. Hatta bunda biraz geç bile kaldık. Eşimin annesi Rumeli göçmenidir,rahmetliden oralar hakkında çok şey duymuşluğum vardır. Doğası,insanları ,mutfak kültürü gibi...
Bu bayram tatili uzunca olunca rotamızı Balkanlar'a çevirdik.  Fotoğrafları fırsat buldukça İnstagramdan paylaştım orada turu nasıl ve kimden aldığımızı  soran arkadaşlar oldu. Hem sahibinin yakın arkadaşımız olması hem de  kültür ağırlıklı  turları organize etmesi bakımından  seyahatimizde Ebruli Tur 'u tercih ettik.
İstanbul  Üsküp arası uçakla başlayan yolculuğumuz kara yoluyla Makedonya,Arnavutluk,Karadağ ve Saray Bosna olmak üzere 4 Balkan ülkesini kapsıyordu. Dönüşümüz Sarayavo'dan yine uçakla oldu. 
Çok yoğun bir proğramımız vardı. Yorulduk ama değdi doğrusu...

Üsküp ne yazık ki yoksulluğuyla bizi üzen bir şehir oldu. Yeni ve eski Üsküp olmak üzere iki bölgeye ayrılan şehrin özellikle müslümanların yoğun olarak bulunduğu eski kısmı çok yoksul göründü gözümüze. 

Buraların tarihi hakkında dileyen sonsuz kaynak bulabilir o nedenle tarihinden ziyade sosyal ve kültürel yönünden izlenimlerimi paylaşmak istiyorum. 




Genel olarak Balkan  mutfağında -bildiğiniz üzere- çokça Burek ,yoğurt ,(dikkat ayrana da yoğurt deniyor ) kufte ve tatlı ama illa ki tiriliçe tercih edilen yemekler ... Biz de Tiriliçe'nin asıl mutfağında tadına baktık !

Etle arası mesafeli olan ben köftenin kokusundan bile doydum ama börekleri inanılmaz lezzetliydi. Hele patatesli kıymalı ve peynirli "burek " ile mantısı şimdi "olsa da yesek " dedirtti yine bana.

Yemekler çok lezzetli ama gittiğimiz her restoranda çok yavaş ve kalitesiz servis vardı. Henüz turizmle yeni yeni tanışan Balkan ülkelerinde bu sektör gelişmemiş. 

Kahveyi çok seven ve bolca tüketen halk çayla arasına mesafe koymuş. Pek çok yerde Türk usulü demleme çay bulamadık poşet çay ile yetinmek zorunda kaldık . Çayı yalnızca hasta olunca balla tükettiklerini duyunca  da biraz şaşırdık.


Üsküp'ten sabah erken saatlerde yola çıkyoruz , güzergahımız Kalkandelen,Manastır ,Rezne ve Ohrid.

Manastır küçük bir şehir ,burada en çok Atatürk'ün öğrenim gördüğü Manastır Askeri Okulundan etkilendik Yukarıdaki fotoğraf Yüce Atatürk'ün mezun olduğu yıl çekilmiş ,fotoğraftakilerden biri okulu ikincilikle bitiren Mustafa Kemal !


Makedonya / Kalkandelen Alacacamii.

Bu cami beni süslemesiyle ve yapılış hikayesiyle çok etkiledi. İçinde kalem işlemeleri, İstanbul ve Mekke şehirlerinin tasvirleriyle benzerine rastlanmayan bir özellik sergiliyor. Bu eşsiz güzellikteki cami için ayrıntılı bilgi . tık tık



Makedonya / Ohrid

Doğanın güzelliğine hayran kaldık! Makedonya / Ohrid Gölü'nün şimdiye değin gördüğümüz en güzel göl manzarasına sahip olduğuna karar verdik .


Ohrid Gölü kıyısında suyun üstünde temsili Neolitik Çağ'dan kalma evler...



 Bu göl pek çok kaynaktan beslendiği için kaynağa yaklaştıkça su çok soğuyor . Yaklaşık 11 derece sıcaklığı olan bu gölde tatlı su kaynakları koruma altında. 





" Balkanlar'dan gelen soğuk ve yağışlı hava " ne demekmiş onu da gördük. Gezimiz boyunca zaman zaman şiddetli yağışlara rastladık. Bu yağışlar nedeniyle doğa yemyeşil . Evler de yeşillikle çiçeklerle süslü...


 Pek çok ibadet yeri ziyaret ettik. Kiliseler ve camiler ne yazık ki farklı dine ve kültüre mensup insan topluluklarının Balkanlar'da kardeşçe yaşamadığını anlattı bize ...


Dediğim gibi dolu dolu bir geziydi bu nedenle birkaç bölümde yazmayı düşünüyorum. Bu ilk bölüm olsun ,gelecek yazımda Karadağ, Arnavutluk ve Saraybosna izlenimlerimi anlatmak istiyorum. Özellikle Kotor doğasıyla ve yakın tarihimizde yaşanan acı olaylar nedeniyle Mostar,Sarayevo  beni çok etkiledi. O nedenle bu yayında sıkışıp kalsın istemiyorum.

Yeni yayın için yaklaşık 2.000 fotoğraf arasından seçim yapmam biraz zamanımı alabilir,o nedenle yazım  gecikebilir ,kusuruma bakmayın e mi? 

Her şey gönlünüzce olsun,kalın sağlıcakla!
Not: fotoğrafların üstüne tıklarsanız büyüyecektir.

45 yorum:

  1. Benim de gitmek istediğim yerler umarım gidebilirim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim canım. Buralar bizim tarihimizin geçmişimizin ayak izleri... Dileyen herkese gidip görmek kısmet olur inşallah!

      Sil
  2. Nilgün Ablacim hoşgeldin öncelikle, hep gitmek istedigim yerler ama cocuklarin büyümesini beklemeye karar verdim onlar da bizimle görsün oralari istiyorum...Diger yazı ve resimleri merakla bekliyorum şimdilik onlarla yetinirim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekinciğim çok haklısın ,çocuklar da buraların tarihimizdeki önemini anlayacak yaşa gelsinler de hep birlikte gidin inşallah. Diğer fotoğrafları en yakın zamanda seçip yazısını da yazacağım da ahhh şu sıcaklar !

      Sil
  3. Anne tarafım Dramalı benimde gitmeyi çok istediğim yerler,diğer bölümleri merakla bekliyorum sevgilerimi gönderiyorum size...Gürşen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gürşen bu yazımla anladım ki pek çoğumuzun ataları ya da yakınlarının buralarla bir ilişkisi var. Keşke daha önce gidip görebilseydim ben de. İnşallah sana da kısmet olur.Benden de sevgiler...

      Sil
  4. benim eşimin kökleri de rumeli,
    biz de hiç görmediğimiz ama çok merak ettiğimiz o yerlere gitmeyi çok istiyoruz.
    paylaşımın için çok teşekkürler zevkle okudum
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havvacığım inşallah sana da kısmet olur buraları görmek. Pek çoğumuzun ya atası ya da yakını buralarla tarihsel bağı olan insanlar. Çok duygusal anlar yaşadık zaman zaman çoook!
      Ben teşekkür ederim,sevgiler!

      Sil
  5. Manastır babamın babasının babasının, Saray Bosna annemin babasının babasının babasının memleketi... :)
    Doğal kalan heryer güzel geliyor bana Nilgünüm, seyretmeye doyamıyor insan, tabii bir de gittiğin yere özgü mamalar var tabii ilgimi çeken :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banucuğum dediğim gibi çoğumuzun buralarla tarihsel bağı var. Yemek kültürü de sosyal hayatın ayrılmaz bir parçası . Okuduğun için her şeyden önemlisi zaman ayırıp yazdığın değerli yorumlarınla bana yön verdiğin için çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. Üsküp, Ohrid ve Manastır gezip gördüğüm yerler. Bende çok özel anıları vardır.

    Yayınlarınız benim anı tazeleyicim olacaklar. Bu arada hoşgeldiniz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oraları gezerken o kadar çok aklıma geldiniz ki. "Nurdan hanımcığım buraları mutlaka görmüştür " dedim ve sizden söz ettim biliyor musunuz ?
      Bu arada "hoşbuldıuk " :)

      Sil
  7. uzun süredir blogunuzu severek takip ediyorum yorum yazmak bu güne nasip oldu dedem eski adı yoğoslavya pirizrenden göç etmiş İzmirliyiz hiç gidemedik ama belgesellerini izlemek çok anlamlı resimler harika devamını bekleyeceğim selamlar...:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle ses verin hep olur mu? Hem de İzmirliymişsiniz . Sahi İzmir'de ne çok Balkanlardan göç etmiş tanıdığımız var bizim ,bunu da incelemek lazım. İnşallah size de kısmet olur gidip görmek.
      Sevgiler...

      Sil
  8. sevgili colettecim...gozum gonlum doldu..
    harika kareler..
    bizim buyuklerimizde selanikten gelmisler..
    ne hikayeler var ..hepimizde:)
    kucak kucak sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Cihan bu hikayeler kaybolup gitmesin yazalım ama olur mu?
      Benden de sevgiler kocaman !

      Sil
  9. sen de ne güzel gezmişsin colette. bizde dün döndük ama çok güzeldi. bunca
    yer gezmemize rağmen daha buralara gidemedik. özellikle bir
    boşnak olarak saraybosnayı merak ediyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buketciğim vardır bi zamanı ,biz de çok gezdik ama eşim köken olarak anne tarafından Rusçuk göçmeni olmasına rağmen biz de yeni gidebildik.
      Saraybosna ile ilgili izlenimlerim gelecek yayınımda olacak,okursan sevinirim.
      Sevgiler.

      Sil
  10. gezip görmek kadar insanı doyuran bir şey yok diye düşünürüm hep.. çok iyi yapmışsınız.. teşekkürler paylaşımlar için :) oh balkanları gezdik geldik , bir sürü de şey öğrendik evin koltuğunda :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogların en güzel yanı da bu zaten paylaşmak! Biz de sayende oturduk yerde Paris'e gitmedik mi?
      Öpüyorum çok!

      Sil
  11. Bizde Atalarımızın izinde 2.kez Yunanistan'a gittik.Kopamaz olduk oralardan... yaşadıklarımız paha biçilemez... Diğer yazılarınızı merakla bekliyorum sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşim 2 kez kongre için Selanik'e gitti ama ben daha Yunanistan'a gidemedim. Çok istiyorum görmek. Bir kez Midilli'ye gittim ama orada ada kültürü hakim,Yunanistan'a gitmeli.
      Sevgiler !

      Sil
  12. Çok güzel bir gezi olmuş, nasıl da güzel ve sade ifadelerle duylarınızı ifade etmişsiniz Nilgün Abla'cığım, Balkan Ülkelerinden birkaçını gezen insanlardan da aynı buruk ifadeleri duymuştum zaten. Gezi gerçekten de eşsiz bir tad bırakmışa benziyor, devamını merakla bekliyoruz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handancığım zaman zaman ağladık biliyor musun? Bu dünyanın en güzel coğrafyasına sahip yerlerde ne çok acılar yaşanmış,insanlar neler neler çekmiş ve çekmekte ...
      Benden de sevgiler!

      Sil
  13. Merhaba;
    Çok iyi yapmışsınız buraları görmekle. Benim de istediğim bir gezi programı. Fotoğraflar da çok güzel. Devamını heyecanla bekliyorum. Atatürk'ün okuldan mezun olduğu fotoğrafını çok beğendim, görmeyi çok isterdim. Ne büyük keyif o topraklarda olmak, o ruha bürünmek ve o dokuyla buluşmak. Harikasınız!
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğbacığım,acı,yoksulluk,haksızlık ve bunun yanında dünyanın en harika coğrafyası. İnanılması güç manzaralar eşliğinde yapılan bir yolculuk... İşte Balkan seyahatimin özeti. Bu sıcaklar yakamı bıraksa daha neler neler yazacağım da...
      Öpüyorum çok!

      Sil
  14. Ne güzel gezmişsiniz :) Balkonlu, çiçekli evlere hayran kaldım, göle ve manzarasına da tabii, Atamızın olduğu fotoğrafta da çok duygulandım...
    İkinci turu merakla bekliyorum, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esenciğim evlerin çoğu böyle ama ne yazık ki insanlar mutsuz biliyor musun? Türk milletine özellikle Bosnalılar hala kırgın ve hükümetten beklentileri var. Siyaset yapmak istemediğim için çok şeyi yazmadım ama içim katıldı kaldı :(
      Benden de sevgiler!

      Sil
  15. nilgün hanımcığım...hoş geldin.sefalar getirdin.atamızın mezun olduğu fotoğraf beni çok duygulandırdı....çok teşekkürler...çiçekli evlere bayıldım birde tertemiz pırıl pırıl sokaklar inşallah bizlerede kısmet olur.sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emel hanımcığım çok teşekkür ederim,hoşbulduk.
      Evler ve sokaklar her yerde bu kadar temiz ve bakımlı değil ne yazık ki,özellikle Müslüman mahalleleri çok bakımsız .
      İnşallah size de kısmet olur görmek. Çok öpüyorum,sevgiler!

      Sil
  16. Yeni yerler görmek insanı tazeliyor, ahh keşfetmenin o dayanılmaz hazzı :) fotoğraflar harika, devamını bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Ahucuğum! Yeni yerler görmeyi,kültürler tanımayı ben de çok seviyorum. Devamı gelecek ama sıcaklar ahhh sıcaklar !
      Öpüyorum çok!

      Sil
  17. Yurtdışında gitmeyi en çok istediğim yerlere gitmişsiniz.
    İlk fırsatta gitmek istiyorum, inşallah.
    Dizinin devamını merak ve ilgiyle bekliyorum;)
    Çabuk yazın, e mi?
    :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyza hanımcığım inşallah size de kısmet olur. Sıcaklardan bir rahat nefes alabilsem fotoğrafları düzenleyip yazacağım ama...
      Sevgilerimle!

      Sil
  18. Hoşgeldiniz bu güzel topraklar bağım olmamasına rağmen benim de görmek istediğim yerler.İnşallah kısmet olur.Özellikle Atatürk'ün doğduğu yerleri görmek çok isterim.Yemekleri, hele de börekleri harika oluyor sevgiler Türkan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkan hanımcığım inşallah size de kısmet olur. Benim de doğrudan bir bağım yok,eşim dolayısıyla dolaylı bağım var ama inanın çok etkilendim. Sevgiler...

      Sil
  19. Hoşgeldiniz, Ohrid Gölüne bayıııldımm. Güzel kareler için teşekkürler, diğerlerini merakla bekliyorum, Sevgiler Sema:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbulduk Sema. Ohrid Gölü bence dünya harikası,bunun yanında Como Gölü falan hikaye gerçekten.
      Sevgilerimle...

      Sil
  20. Nilgünüm hoş geldiniz, sefalar getirdiniz! ING den takip ettim, ettirdim:) Mete'nin gözüne gözüne soktum bütün fotoğrafları:)
    Benimde ilk fırsatta görmek istediğim yerler ve o kadar güzel anlatmışsın ki, daha da heveslendim.
    Gözünün gördüğü her güzelliği, aynen yansıttığın için yürekten, en derinden şükran!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbulduk Emelciğim!
      Canımsın sen ya ! Bakarsın "blogcanlar " turu yaparız buralara hep birlikte belli mi olur?
      Herkesin yorumu farklı bakış açısı farklı ne güzel olur değil mi?
      Öpüyorum tatlım ♥

      Sil
  21. Sevgili colette bizde buralara bir gezi yapmayı çok istiyoruz inşallah en kısa zamanda ona da sıra gelecek benimde anne tarafım Eski Yugoslavyadan göç etmişler bir çok akrabalarımız varmış ama biz bir türlü öğrenemedik. eşim görevli gittiğinde hiç yabancılık çekmediğini çok türkçe konuşan olduğunu ve çoğunluğun bizim tipimize oldukça benzediğini söyledi.. yazınız bana çok iyi gelecek devamını merakla bekliyorum. sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Şükran hanımcığım ,pek çoğumuzun buralarla ama uzak ama yakın bir bağı var. Eşiniz haklı pek çok kişi ama daha çok yaşlılar Türkçe biliyor,yabancılık çekmedik biz de...
      Sevgiler arkadaşım!

      Sil
  22. Balkanlarla ilgili tiyatro şenliği vardı geçtiğimiz aylarda. Olabildiğince gitmeye çalıştım bende. Bir tanesi savaş dönemini anlatıyordu çok üzülmüştüm... İnsan ister istemez duygusallaşıyor, yakın yerler malum. Sizde ne kadar güzel anlatmışsınız fotoğraflamışsınız hayran kalmamak elde değil.
    Bir gün görmek dileği ile sevgilerimle :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ersin izleyenleri sıkmamak dikkati dağıtmamak adına kısa kısa yazmaya çektiğim fotoğraflardan ince eleyip sık dokuyarak en vurucu olanları yayınlamaya çalışıyorum. Pek çok yer gezdim gördüm ama hiçbirisi beni bu kadar etkilemedi. Balkan Türkleri'nin dramını anımsadıkça kah üzüldük,ağladık;kah doğanın güzelliği karşısında tek kelime edemeden seyre daldık. O kadar yani...
      Yorumun için teşekkürler. Sevgiyle kal!

      Sil
  23. Merhaba, çok güzel ve etkileyici bir geziydi gerçekten. Bu vesileyle sizi ve blogunuzu tanımış olmaktan da mutluyum. Sevgiler :)

    YanıtlaSil