About Me

Fotoğrafım
İzmir, Türkiye
Yasemin kokulu bahçenin kedileri ve günlük halleri hakkında... ♥ The cats of a jasmine scented garden and its daily snaps. Les chats de jasmin parfumé jardin et ses clichés quotidiens .

10 Haziran 2014 Salı

Siz de biliyorsunuz ama...



İnsanoğlu gelecekten umudunu kestikçe geçmişe değer veriyor mu desem,"bit pazarına nur yağdı " atasözü gerçek oldu mu desem ,lükse doydu da ondan mı desem,köy hayatına özlem duyuyor mu desem?
Yoksa hepsi birden mi???
Emaye kap - kacak yeniden moda oldu. Anneanne evleri ,konu komşu mutfakları şöyle bir dikkatlice gözden geçirilsin ,kimde emaye varsa rica minnet istensin. Yoksa  benim gibi bir zamanlar "tencerinin - sütlüğün dibi tutuyor,çabucak sırı kalkıyor " diye attığınız emayeleri yeniden para verip alırsınız...


Ha bir de yaz boyu yediğimiz meyvelerin çekirdeklerini atmıyoruz güzelce yıkayıp kuruluyor gazete kağıdına sarıp sonra serin ve kuru bir yerde saklıyoruz. Şubat -Mart aylarında çevremizde boş bulduğumuz yerlere ,kırlara bayıra dikip  can suyu verdikten sonra  ağaç olmasını diliyoruz...

Kalın sağlıcakla !

Not: Bir de sevgili Ayşegül'ün Sahildeki Evine uğrarsanız emaye aşkımızın ortak olduğunu görürsünüz...

39 yorum:

  1. hem emayelere hem çekirdeklere hak ettiği değeri vericem söz:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Nilgün hanım bende emayelere bayılıyorum ve uzun zamandır bulabildigim kaplari alıyorum. Ben mutfakta plastik kaplara tahammül edemiyorum özellikle sıcakla temas edenlere bundan dolayı plastikleri emayelerle değiştirdim simdi de duramıyorum emaye olan herseyi almak istiyorum, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Plastikleri ben de attım evden. Kapıdaki kedilere bile mama verirken plastik kap kullanmamaya özen gösteriyorum.

      Sil
  3. Emaye satılan bir yere denk gelmedim ben hiç:-/
    Nereden buldunuz bu güzel şeyleri?
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fincanlar Ukrayna'dan iki tanesini geçen yıl almıştım,iki küçük de Yine Ukrayna'dan arkadaşlarımın armağanı. El boyaması vintage tabaklar ise İzmir / Kemeraltı'ndan .Sevgili Ayşegül "Sahildeki Ev" bir internet sitesinden söz ediyordu bakın dilerseniz.

      Sil
  4. colettecim,,biz aile icinde sevdiklerimizle cankusum diye konusuruz:))))
    cankusum diyebilirmiyim sana....
    emayeleri gorunce cok guldum,,ama aci aci guldum
    durdu durdu daha yeni sitenin bahcivanina verdim...takim halinde
    ah ahhhh;;;seni seviyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynısını ben yapmıştım yıllar önce :( Bana cankuşum dersen havalanırım sevinçten :)))

      Sil
  5. Ne kadar sağlıklı o hala tartışıla dursun, emayenin duruşu güzel, ben çok seviyor ve biriktiriyorum biliyorsun, seninkiler de harikalar. Bir de o çekirdekler ağaç olsun! <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahucuğum zaten sağlıklı olmadığı için attık evimizden öyle değil mi* Şimdilerde sadece sunum için kullanıyorum,sıcak yemek koymayınca sorun da yoktur -inşallah ! -
      Ah emaye tutkunu bilmez miyim seni de kulübe aldık zaten ♥

      Sil
  6. once bakirlar dondu simdi de emayeler. Anneannem senin mutfak simdi olacakti :)
    sevgiler buralardan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma Gülçin anneanne mutfakları başımıza taç oldu :)
      Bizden de selamlar,sevgiler...

      Sil
  7. Hepsi harika sevgili Nilgün..Artık şimdi yana yakıla Ukrayna'dan gelecek birini arayacağım :)) Tabak ise tek kelime ile harika. Önümüzdeki günlerde bir günlüğüne İzmir'e geleceğiz ama Kemeraltına uğrayacak zamanımız pek olmaz gibime geliyor. Olursa senden adresini mutlaka isteyeceğim..Güle güle hep mutlu günlerde kullan emayelerini...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah güzel Ukrayna !!!
      Şimdi ne kadar karışık oraları ,geçen yıl iyi ki gidip görmüşüz.
      Zamanın olursa mutlaka uğra Ayşegül sen daha güzellerini bulup çıkarırsın bana kalırsa...

      Sil
  8. Ah aaaah, bir kaç minik tencerem vardı eskiden. Bir iki yerinden atmıştı. Kapaklarını saklamışım, tencerecikleri atmışım.Ne de güzel renkleri vardı oysa. Pek esef ettim şimdi.
    Çekirdekler için benim de bir saklama kutum var. İnşallah tutmuşlardır da, bir yerlerde bilmediğimiz ağaçlarımız olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sormayın Nihal hanımcığım! Hep attık,şimdi tırım tırım aranıyoruz :(
      Ağaçlarımız tuttu mu bilmem ama ben denemekten vazgeçmiyeceğim!

      Sil
  9. Ben zaten oldum olası çok severdim. Bunlar da tam benlik. Güle güle kullanın. Çocukluk anılarımda anneannemin mavi çaydanlığının benzerini bir bulabilsem..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili komşum emayelere de en çok mavi renk yakışıyor. Kırmızı hastası olmakla birlikte ben de mavilerini topluyorum.

      Sil
  10. Wallahi kıymete bindi:) bende en son anne evinden cevze, tencere taşıdım. Annemin gözleri doldu :)))
    Kemeraltında Kızlarağası hanında satılan yeri biliyorum, gerçekten çok pahalı. Hele Alaçatıda satılan emayeleri hiç sorma, yanına yaklaşılmıyor. Emaye kardeşliği başlasın! Harikalar colettecim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebiciğim başlattık emaye kardeşliğini sen de katıl :)
      Alaçatı'ya hiç bakmadım ama tahmin edebiliyorum fiyatlarını...

      Sil
  11. Bir ileri iki geri geçiyor günler:)) Bir zamanalr burun kıvırdığımız herşey gözümüze pek bir hoş görünmeye başlayıveriyor bir anda!
    Senin emayeler nefismiş ama, kimse karşı koyamaz bu güzellere:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nohutcuğum gelecekten umudumuzu yitirdik mi yoksa ?

      Sil
  12. sevgili Nilgün, emaye sevdalıları kulübü kuralım :))) ben aynen senin dediğin gibi, köye, bucağa annemin arkadaşlarına haber saldım, emaye neleriniz var diye, sağ olsunlar, getirdiler bir şeyler, sanırım 2 hafta önce bende paylaştım son güzellerimden ve senin postunu okumadan az önce de , son gelen emaye tepsimin fotoğraflarını çektim yarın paylaşmak için. çok güzeller çok, tabağının mavişi,kupaların güle güle, huzurla kullan arkadaşım,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Moon,kulübü kurduk seni de başkan yaptık bile...
      Tepsiye bakmaya gidiyorum hemen yayınlamışsındır inşallah!

      Sil
  13. Bu emayeler tam zaman makinesi işlevindeler vallahi. Okuyup geliyorum, bir de baktım ki buncağızlar kimileri için çocukluklarına açılan tünel olmuş; kimileri aile büyüklerine doğru uçurup götürmüşler bir güzel. Eh bizi de geçen yıla uçurdular boylarına poslarına bakmadan :) Aferim onlara dedemden kalan kısıtlı sayıdakilerden birini hak ettiler bence. Neyse bendeniz de "bir tabak yasemen; misafirliğimin son hatırasıııı" deyip, söyleyerek kaçayım huzurdan :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurdan hanımcığım emayeler ,bakırlar ... Hepsi bize en masum yıllara çocukluğumuza taşıdılar gerçekten de...
      Dedeniz-nurlar içinde yatsın- sahip çıktığınız her şey için inanın çok mutlu olacaktır...

      Sil
  14. bende beş para etmez diyerekten evlendikten sonra çeyizimdeki tüm emayeleri atıp dağıttım :(((

    YanıtlaSil
  15. nilgün hanımcığım....sizin sayenizle bir çatıya çıkmam lazım herhalde benim dedem çok düşkünmüydü, yoksa o yıllar öylemiydi,bilmem.dedemle babaannemle kahvaltı yaptıkları emaye tepsi bende ,bende ramazanda güllaç tatlısını yaparım.nilgün hanımcığım...çekirdekleri evet katılıyorum.biriktirip ekmeliyiz.bunlara hakikaten hiç dikkat etmiyoruz.sizde güle güle kullanın kupaları iyi günlerde...sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emel hanımcığım içimizde emayaye hakettiği değeri veren tek siz olmuşsunuz. Bence de yaşamın içine katmalıyız.
      Ramazanda güllaç ne de güzel olur ...
      Benden de sevgiler...

      Sil
  16. Benim hiç olmadı emayem ama anneciğimin mutfağından aşırabilirim belki :)) Hiç bir şeyi atmaya kıyamaz canım annem.
    Çekirdekleri çöpe attığımda kendimi çok huzursuz hissediyorum hep bir yerlere atmaya çalışırım ama hiç tutmadı bugüne kadar :(( belkide mevsimini tutturamadım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Juliette annende varsa hiç durma iste :) Bence seve seve verir...
      Çekirdek kardeşliğine seni de aldık ya nasıl mutlu oldum şimdi anlatamam...

      Sil
  17. Gercekten çok nostaljik duruyorlar Nilgün Abla, sansliyim ki emaye dönemini kacirmadim, cocuklugumun güzel gorsellerinden onlar:) Bir bit pazari da benim yapmam lazim o vakit ama sonbahara mi kalir bilmem cunku haftaya Antalya yolcusuyum uzun tatilimin baslangici olacak yani, ama peşini birakmam oralarda haberin olsun:) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evrenciğim bence de Bit Pazarını bi dolaş bakalım neler bulacaksın.bence sonbahara bırakma bilen duyanlar olur da kalmayıverir :)))
      Antalya'da güneşli günler seni bekliyor,iyi tatiller ♥

      Sil
  18. Sevgili collettem..Annemin evi tam bir emaye cenneti..Ne ararsan var..Bende geçende bu emaye aşkıyla ilgili bir post hazırladım..eskiden olsa dönüp bakmazdım, şimdi baş köşemde..Kupalarınız çok güzel güle güle güzel günlerde kullanınız.Ayrıca çekirdek fikrini çok beğendim...Kızımla bizde karar aldık, çekirdekleri saklayıp, zamanı gelince , onları toprakla buluşturmaya..Kiraz çekirdekleri toplandı bile :))

    YanıtlaSil
  19. Emaye kaplar koleksiyon objesi aynı zamanda arkadaşım.

    YanıtlaSil
  20. Oldum olası eskiciyimdir. Evime modern tarz hiçbirşey almadım, almıyorum. Emayelere oldum olası aşığım , Allaha şükür benim birkaç tane var:) Ben ilk okula giderken yani 19888 falan babam evimize bir encere takımı getirdi. Tencerenin bir tanesini bir kişi zor kaldırıyor. Beyaz üzerinde turuncu çiçekleri var, ben aşık oldum onlara. Ama annem onları çok ağır diye kullanmadı. Sonra biz yeni eve taşınırken annem onları ardiyeye koymuş ve sonra fazlalık diye vermiş birine:((((((((( Şimdi ben ıo tencereler için hala çok üzülüyorum. Ben öyle döküm tencere setini şimdi almaya kalksam ne kadar para öderim Allah bilir ki o takım gibi asla bulamam.. O yüzden ben artık annemde ne varsa alıyorum. Hatta çevreden de topluyorum eskileri. Bence biz eskilerdeki huzuru, mutluluğu yoklukta mutlu olmayı özlüyoruz. O günlerdeki güzellikleri özlüyoruz :))))

    YanıtlaSil
  21. Benim Küçük Ev de iki kırmızı tencerem var emaye. Fransa dan gelmiş, annem kullanmaya kıyamamıştı. Evlendiğimde ben aldım götürdüm. Şimdi bir iki yerinde büyük depremin izlerini taşısalar da onlar benim kıymetlim :)

    YanıtlaSil
  22. Kesinlikle tam atılmak üzere olan bütün emayeleri kurtarıyorum. Alıp evime getirip sevgiyle sarmalıyorum :)
    Bu arada meyve çekirdekleri için yazdıklarınızı çok sevdim . Doğa bizim ondan aldıklarımızı bir gün bizden alacak. o güne kadar elimizden geldiği kadar çok fidan, tohum vermeliyiz doğaya

    YanıtlaSil