About Me

Fotoğrafım
İzmir, Türkiye
Yasemin kokulu bahçenin kedileri ve günlük halleri hakkında... ♥ The cats of a jasmine scented garden and its daily snaps. Les chats de jasmin parfumé jardin et ses clichés quotidiens .

26 Mart 2014 Çarşamba

Kediler...

Bu gün size değişik bir konudan (!) kedi aşkımdan söz etmek istiyorum.
Ben kedileri severim kedicileri de...
Kedilerin yeryüzünün en güzel yaratıkları olduklarına inanırım. Tanrı'nın onları kusursuz yarattığına ve asıl görevlerinin biz insanoğlunu eğitmek olduğuna da inanırım...
Bir kez kedi ile yaşamaya karar verdiniz mi bilin ki hayatınız asla eskisi gibi olmayacaktır. Onlar için en iyisini ister,onlar hakkında her gün yeni bir şey öğrenirken dünyalarını ne yaparsak yapalım asla tam olarak çözümleyemeyeceğimize inanırsınız.


Bir kere kediler temiz hayvanlardır o nedenle evinizi her daim temiz ve derli toplu tutmanız gerekecektir. Onlar günlük temizlik yapıp yapmadığınızı etrafa tüylerini bırakarak kontrol ederler aklınızda olsun. Mama ve su kapları her gün yıkanmalı tuvaletleri günlük olarak değil anında temizlenmelidir. Zira onlar sifon çekmeyi bilmezler... Tabii ben bu konuda şanslıyım zira benimkiler tuvaletlerini bahçeye yaparak hem doğaya katkıda bulunuyorlar hem de  ben  temizlik malzemelerinden de iktisat etmiş oluyorum . Teşekkürler canlarım benim,çok düşüncelisiniz!


Tırnaklarını kesebilirsiniz buna katlanırlar . Halı koltuk tırmalayarak manikürlerini kendileri yapsalar da siz bu konuda onlara yardımcı olabilirsiniz. Bence her kedici bu işi kendisi yapabilmeli. Biraz yetenek ister bu iş ama demedim mi "sizi eğitecekler "diye . Bakın bir işi daha öğrendiniz.


Konuk sevmezler. Daha doğrusu kendilerini sevmeyen insanları sevmezler. Zaten kedi sevmeyenler muhtemelen insan da sevmedikleri için size çevre temizliği yapmada yardımcı olacaklar kedileriniz. Hem ne demiş atalarımız?  "Kendinizi değiştirmeye çevrenizden başlayın! " Zamanla sizin de saatlerce sıkılmadan sohbet edeceğiniz kedici arkadaşlarınız olacaktır nasıl olsa. Giden gider,gelene "hoşgeldin!" 



Çoğu yemek seçer. Bayat yemeği,bozulmuş gıdayı daha ilk görüşte tadına bile bakmadan "şıp!" diye anlarlar. Ne kadar yetenekliler değil mi? En iyi gurmeler kedilerdir.
Taze ve mümkünse damacana suyu severler. En sevdikleri su kabı genelde kendinize aldığınız yeni fincan tabak vs. dir . Ama onlara feda olsun ,can-ı gönülden verirsiniz değil mi? 


Bu gün bu yazıyı yazmak içimden geldi. Zira bahçemizde bahar çalışması yaparken bize o kadar çok yardım ettiler ki onlara teşekkür etmek istedim. Bahçe mobilyalarımızı boyarken kuruyup kurumadığını anlamak için patilerini dokundurdular. Fidan dikmek için açılan her çukuru kontrol ettiler,her çiçeği koklayıp test ettiler. Bahçevanın küreği ,tırmığıyla oynayarak onu eğlendirdiler ve ben bir daha anladım ki onlarsız hayat bomboş olurdu.
Seviyorum sizi minik dostlarım!


Not: Kedi sevmeyenler de bu yazımı sabırla okusunlar lütfen. Belki hayatınızda bir güzellik de siz yapar ,sokaktan bir yavru evlat edinirsiniz.
Kalın sağlıcakla!

56 yorum:

  1. Bu yazını çok ama çok sevdim colette:) evet ya dünyanın en temiz hayvanları kedilerdir, sen de çok şanslısın kedilerin de çok şanslı, kum masrafından ve masrafı bir şey değil nasılsa katlanılır da kum temizleme derdin olmaması ne güzel:) ah darısı başıma bahçem olsa da Bücürük de beni kum temizlemekten kurtarsa:) tüm kedilerin çok güzel, ikinciyi Bücürük'e çok benzetiyorum ama ençok en sonuncuyu beğendim ay çok kanım kaynadı ona mıncık mıncık mıncıklamak istedim:)
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sevgili arkadaşım.Bücürük'ün rahat rahat oyun oynayabileceği güpgüzel bir bahçeli eve sahip olmanı dilerim. Sevgiler...

      Sil
  2. o kadar güzel anlatmaışsın ki... Çocukluğumdan beri olan sevdam canlanıverdi yeniden. Paşamda kedi/köpek delisi aslında ama heyhat bir apartman dairesine tıkılı olmamız bir kenara sabah 8 akşam 8 evde olmayınca o minnacıklara eziyet edecekmişim gibi geliyor hep. Tüm gün evde yapayalnız :(
    Hep bu sebepten uzak duruyorum ama, sizleride görünce heves de etmiyor değilim hani...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kediler köpekler kadar bize bağımlı değiller. Tüm gün evde yalnız kalmaktan sıkılıyorlar ama belki yanına bir arkadaş daha alınırsa bu sorun çözümlenir. Ha iki kediyle bir apartman dairesinde nasıl başedilir orasını bilemem. Zira ben en yoğun çalıştığım zamanlarda 1 kedi + 1 köpek oldu evimizde 2 kedi değil :)))

      Sil
  3. Harika bir yazı olmuş, fotoğraflara da ayrıca bayıldım :) Kedilerden o kadar çok şey öğreniyoruz ki...Elinize sağlık,pek hoş bir hatırlatma olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Kediler bizim en iyi öğretmenlerimiz oldular değil mi?
      Sevgiler...

      Sil
  4. ne şekerler bayıldım
    sevmek sevilmek ne kadar güzel şu hayatta
    o küçücük kedicik bile nasıl duygusal
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Mavi Anne sormayın! Bi de akıllı ki bücür :)
      Bizden de sevgiler!

      Sil
  5. ah! bu aşk ...kedili yaşam çok güzel, eğer bir işle uğraşıyorsak mutlaka etrafımızda dolaşıp, işi denetlerler :))) düş de bahçe süslerimi tek tek kontrol etti, ben uğraşırken hep etrafım da dolaştı..
    yazdıklarının hepsi çok doğru, dün gece eve gelmek istemedi, çünkü en sevdiği iş var dı. bahçe de kirpi takip etmek, bir gece seyrettim tam 2 saat kirpinin peşinden sessizce gitti ...
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen yıl bizim bahçeye de bir kirpi gelmişti . Nasıl tatlıydı anlatamam. Adını Seyfi koyduk . Kedi mamalarını yiyor sonra gidiyordu ama Keşkül hiç rahat bırakmadı. O sakin hayvan resmen taciz etti minicik Kirpiyi ,o da küstü bir daha gelmedi :(

      Sil
  6. kedi "can" dır bu kadar güzel açıklanabilirdi..diline,eline ve yüreğine sağlık..öyle güzel anlatmışsın kş,bir solukta okudum..başımızdan,kalbimizden ve hayatımızdan eksik olmasınlar hiç...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibel'im teşekkür ederim canım. Bu sıkıntılı süreçte bize iyi geliyorlar değil mi? Hele ki memlekette her gün canımızı sıkabilecek onca olay varken...
      Evet haklısın iyi ki varlar !

      Sil
  7. Çok güzeller. Çok güzeller. Biblo gibiler. Onların yumuşak patilerini, yanaklarını yanağıma sürtmelerini ve hatta suratımı yalamalarını bile çok özlüyorum. Allah alerjisi olan herkese yardım etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa gerçekten kedileri çok sevip de onlara alerjisi olanlar var değil mi?
      Allah onların yardımcısı olsun,ne büyük şanssızlık :(

      Sil
  8. Tam bir Kedilerin gizli rehberi gibi olmuş:) hay ağzına sağlık.
    Ben seviyorum ama evde apartman katında o sorumluluğu almak istemem, istemedim. İlerde bir bahçeli evim olacak inşallah -senin ki gibi- benim ilk işim bir sokak kedisi, bir de barınak köpeği sahiplenmek olacak.
    Mete onlara ahşaptan kulübelerde yapacak:) Alp, dolaştırıp, mamalarını kontrol edecek.
    Tuvaletlerini bahçeye yapıp, ağaçlara tırmanma lüksünü bulacaklar. Çok acıyorum apartman katında bakılan kedilere...haksızda olabilirim bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelciğim kedi neyse de orta ve büyük boy köpeklerin apartman katlarına tıkılı kalması gerçekten çok yazık!
      Kedi yavruyken alınırsa apartmana uyum sağlıyor ama erişkin kedi için durum çok zor :( Doğaları gereği bahçede oynamaları pusu kurup avlanmaları gerekir Böylece hem daha sağlıklı hem de daha zeki oluyorlar ama apartmanda da kedi bakan çok insan var ,imkansız değil yani...
      Dilerim Alp'in de bir kedisi/köpeği olur. Güzel çocuk yüreği hep baki kalır. Berke abisi gibi onlarla büyüyüp sorumluluk sahibi merhametli bir yetişkin olur ...

      Sil
  9. Ne güzel anlatmışsınız.. Bence hayvan sevmek çok ama çok şey katıyor insana...

    YanıtlaSil
  10. ne güzel anlatmışsınız öyle, benimde vardı bir kedim ilk kızımdı ama ailemize yeni katılan bebeği benimseyemedi hırçınlık yaptı eşiminde allerjisi çıktı kedi tüyüne karşı mecburiyetten sahiplendirdim miniğimi tam bir yıl geçti üstünden ama çok özlüyorum onu, hala oyuncaklarını saklıyorum resimlerini duvarımda tutuyorum umarım gittiği yerde çok seviliyordur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzüldüm :( Maalesef bazen böyle olabiliyor ,umarım yeni evinde çok mutludur !

      Sil
  11. mükemmel anlatmışsınız. hayran kaldım ve paylaştım facebookta :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Juliette çok teşekkür ederim. Bu gidişle seni de kedilendireceğiz :)))

      Sil
  12. Ne güzel anlatmışsınız kedileri, kedilerinizi...Hepsi de harika görünüyorlar fotoğraflarda. Tuvalet konusunda şanslıymışsınız ama ben de artık kum temizlemeyi otomatiğe aldığım için çok fazla zorlamıyor:) Onlarsız bir hayat benim için bomboş ve manasız olurdu. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ona da alışılıyor haklısın ama tuvalet olarak bahçeyi kullanmaları büyük şans :)

      Sil
  13. Bir kediseverin başına gelebilecek en kötü şeylerden biri, evde başka canlılara dayanamayan biri ile evli olmaktır. Diyorum canım. Şimdi tekrar o güzel fotolara bakıp gönlümü avutayım ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Tülin ama ben galiba çok şanslıyım. Evleninceye değin bir kediye ya da köpeğe hiç dokunmamıştı eşim şimdi benden daha düşkün onlara.

      Sil
  14. Ne kadar da güzel yazmışsınız öyle bayıldım. Aynı duyguları paylaşıyor olmak harika. Kedisi olmayanlar gerçekten bilemiyorlar bu kedici insanların tutkularını:) Bir kere hayatınıza girdiklerinde tamamen değiştiriyor güzelleştiriyor anlamlı kılıyorlar her anınızı. Ben hiç böyle olacağını düşünmezdim. Bu kadar sorumluluk sahibi, sevgi dolu, ilgili olabileceğimi de onlarla anladım. Çok başka hayvanlar kediler. Gerçekten de köpekleri de çok severim ben ama kediler çok farklılar, kibarlar, bilgeler, eğlenceliler, özgür ruhlular...Minik patileri pembiş ıslak burunları, gıırrlamaları, tüylü kulakları üzerine ben de sayfalarca yazabilirim. Hayatınıza bir kedi girdiğinde ve hayatınızda bir kedi gittiğinde hiç bir şey eskisi gibi olmuyor. Bütün kediciklerimizi tanrı korusun, kollasın...Hayvanlara zarar veren insanlara da bin beteri olsun. Off kendimi durduramıyorum yazdıkça yazasım geliyor:) Hepsini öpüyorum kokluyorum o kurabiye kokularını içime çekiyorum:) Bu arada sormak istediğim bir şey de var izninizle. Bizim pisiciğin bu sıra ağzı çok kokuyor sanıyorum mamadan ama başka alternatifimiz de yok bu gurbette. Bir arkadaşım dişini fırçalıyormuş kedisinin, sağlığı için de iyi diyorlar ama denemedim ben henüz acaba bu konuda siz bir yöntem izliyor musunuz? Çok sevgiler öpüyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğbacığım diş taşı olmasın ya da çürük...
      Tagaddi'nin de bi ara ağzı kokuyordu dişi çürük olabilir diye vet.e götürdüm ,haklıymışım dişini çektiler iş bitti. Bi de bu ara biz de mama değişitirdik değil ağzı mama kabı bile koktu sanki :( Yine eski mamaya döneceğiz de bizde Kimyon sorunu var,o yavru iyi beslenmeli Tagaddi yaşlı ve şişman ,aynı evde 2 kedinin ayrı mama kabı olunca nasıl zor oluyor anlatamam :(

      Sil
  15. Ben de kedi sevmeyenlere şaşıp şaşıp kalıyorum. Sokakta rastlayıp konuşmadan geçtiğim bir kedi bile olmamıştır. Onlarda kulaklarını oynatıp karşılık verirler mutlaka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar bilirler kendilerini seveni ve kendi dillerini size öğretmeye çalışırlar.

      Sil
  16. kedi sevgisi,hayvan sevgisi,insan sevgisi,böyledirsenin gibi yaşanır ve anlatılır,ağzına sağlık.
    benim 'çakır'ım bir sokak kedisi yavrusu ancak,tamamen 'ankara kedisi'özelliklerine sahip.sağır ve mavi gözlü.o dışarıda yaşarsa ölür
    biliyorsunuz belki de!sokak hayvanlarının ortalama ömrü 2,5 yıl:(
    benim de kediler ile ilgili bi postum olmuştu,dünya kediler günü ileilgili eşimin çakır'a mektubunu yayınlamıştım:) http://kedilievintarzi.blogspot.com.tr/2014/02/kediler-gunu.html
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havvacığım o yazını çok iyi anımsıyorum,okudum ama sana yorum yollamakta zorluk yaşıyorum. Tekrar deneyeceğim.
      Sevgiler...

      Sil
  17. Bugün sabah haberlerde bir şey duydum paylaşmak istedim sevgili colette ...Siyah beyaz olan kediler smokin ya da fraglı diye biliniyorlarmış ve bunların oradaki insanlara şans getirdiklerine inanılıyormuş.Çok fazla ünlünün siyah beyaz kedi beslediğini öğrendim.ALBERT EİNSTEİN bile bu kedilerden besliyormuş çok ilginç geldi bana...bizim sokak kedimiz de siyah beyaz ve bizim bahçeden ayrılmıyor..bana da şans mı getirecek acaba ne dersin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyah-beyaz,sarı- beyaz ,simsiyah,tekir veya bembeyaz farketmez kediler uğurlu hayvanlardır!
      Dilerim senin siyah-beyaz sana uğur getirir,zira inanırsan gerçek olur :)

      Sil
  18. nede güzel anlatmışsınız.. kedişlerin hepsine ayrı ayrı bayıldım çok şekerler maşallah:)
    kedi aşkı gerçekten bambaşka ya hiç sevmezsiniz yada delisi olursunuz. bir kere bulaştıktan sonra geri dönüş yoktur bu sevdadan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili kıvırcıkmarul kedilerim adına çok teşekkür ederim.
      Kesinlikle haklısınız "bir kere kedici oldunuz mu asla geri dönüş yoktur" Sokakta aç kedi gördünüz mü işi gücü unutur karnını doyurursunuz,yaralı kedi için ise cebinizdeki son kuruş bile olsa harcarsınız çünkü tedavisini yaptırmadan içiniz rahat etmez...

      Sil
  19. ne güzel yazmışsınız, keyifle okuduk :) şu an bir kanepede 3 kedicikleyim ve hayat kesinlikle bize güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ececiğim seni ve kedilerini kocaman öpüyorum :)

      Sil
  20. yazıda kendimi buldum.ne de güzel anlatmışsınız.ben de kedileri ve kedicileri çok seviyorum.çocuğumu da hayvan sevgisiyle büyütüyorum.kedileri,hayvanları sevmeyen insanları hiç anlayamıyorum.eve kedi sevmeyen birisi geldiği zaman ben de minnoş da tedirgin oluyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz birbirimizi hemencecik buluruz zaten Ebrulikediciğim : ) Çoğu kedicinin derdi de sevinci de ortaktır...

      Sil
  21. Siz de , yorum yazanlar da o kadar tek yönlü yazmışsınız ki.. Neyse, belki de başka fikre tahammülünüz yoktur, kedi sevmeyenlerin size, sizin onlara.Aslında bi bakıma bir aynılık var....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aylin kimsenin kimseye tahammülsüzlüğü söz konusu değil. Bazıları kedi sever bazıları sevmez. Benim de kediden hoşlanmayan tanıdıklarım var,zarar vermedikleri sürece birbirimizle alıp veremediğimiz olmaz ama zarar verirlerse karşılarında beni ve benim gibi pek çok hayvanseveri bulurlar.
      Tek yönlü olma konusuna gelince yazıdaki espriyi anlamamışsınız anlaşılan ,kediyle yaşamak kolay değildir ama sevenler buna katlanır çünkü sevgi her zorluğun üstesinden gelir.

      Sil
  22. Çok güzel bir yazı olmuş =) <3 Mesela ben de bir an önce kendi evim olsun istiyorum ki kedim daha da rahat etsin; annem biraz hassas da :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizem gönlünden geçenler gerçek olsun!
      Anneler biraz hassas olurlar doğrudur ama kararlı ve sorumluluk sahibi bir hayvansever olduğunu kanıtladığın zaman o da sana hak verecektir .
      Sevgiler...

      Sil
  23. bizim köyde kediler heryerdeler :)
    özellikle eve alıp beslemeye gerek kalmıyor her gün balkon altında doluşuyorlar..
    hepsi de akıllı, hangi ev daha çok yemek verirse oraya gidiyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Merve doğru olan da bu zaten. Kedi ve köpeklerin ait oldukları yerde yaşamalarına izin vermek.Sonuçta her hayvanın doğada bir görevi var.
      Kediler akıllı hayvanlardır. Karınlarını doyuranları hemen tanırlar :)

      Sil
  24. hepsı bırbrınden guzeş ev sakınlerı masallah

    YanıtlaSil
  25. nilgün hanımcığım ...kedilerin hepsi ayrı ayrı birbirinden güzeller..bu dünyaya bütün hayvanlar güzellik katıyorlar.(AMA) sizin gibi güzel insanların elinde sizin gibi evinde baka biliyorlarsa alsınlar derim.hepsi çok çok güzeller(böyle güzel tertemiz baktığın için teşekkürler...benim evimde yok ama site içinde gelen kedilere köpeklere yemek veririm.şimdi havalar ısınıyor artık sokak köpekleri için bahçelere kapı önlerine su kapları koyalım derim.sevgiler emel.

    YanıtlaSil
  26. Ben her zaman kedileri kadınlara benzetirim, en mülayimi bile aslında kendisi yönetiyordur yaşadığı evi, başına buyruk, boyun eğmeyen..Saygı duyarım onlara çok..Erkekleri de köpeklere benzetirim, daha saftır onlar, daha kolay unuturlar herşeyi, hele de yemek vakti geldiğinde :)) Hepsi bu dünyanın süsleri, belki de asıl sahipleri, bizden önce geldiklerine göre...

    YanıtlaSil
  27. Kedisiz olmaaaaz! Öpüyorum kuzucukları :) .

    YanıtlaSil
  28. Ne kadar güzel anlatılmış, taa içeriden gelen tarifi zor bir duyguyla seviyorsunuz tüm canlıları. Herşey bize birşeyler anlatıyor aslında, özellikle de hemen ayakdibimizde beliren, kedi, köpek veya bir kuş.. ama gönülden anlamayı isteyen insanların çıkması gerekiyor karşılarına, tıpkı sizin gibi.....! Sevgi ve selamlar Nilgün Abla'cığım.

    YanıtlaSil
  29. Merhabalar; bir İran kedisi sahibi olarak yazınızı çok hoş ve içten buldum. Bir kedicinin halleri ancak bu kadar iyi anlatılabilirdi... Hayatıma tüylü dostum girdikten sonra yaşama çok farklı bakmaya başladım; şu an kendisi hasta ve ben iş yerinde onun yanında olmak için saatleri sayıyorum. Bence hayvanlar yaratan tarafından insanlara verilmiş en güzel,en sevimli,en anlamlı hediye...Sevgiler

    YanıtlaSil
  30. Merhaba, şimdi buldum blogunuzu ve hayran kaldım. Kediler de ne kadar tatlı öyle. Kimyona da bayıldım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  31. Ne kadar guzel yazmissiniz sokaktan gelen fakat evimizin icinde yasayan 4 kedinin ve ayni kaderi paylasan 4 kopegin annesi olarak yazdiklariniza harfi harfine katiliyorum :) zaten kedi veya kopek sevmeyen, onlardan tiksinenler bir sure sonra size kendiliginden gelmiyorlar sorun ortadan kalkmis oluyor :)
    Size ve bidiriklariniza kocamaan sevgilerimle

    YanıtlaSil
  32. Canımsın sen!
    Birbirimizi nerede olsak buluruz biz değil mi Anerciğim?

    YanıtlaSil
  33. büyük bir keyifle okudum kedili yazınızı.
    herşey çok eğlenceli görünüyor, uzun yıllar birlikte olmanızı dilerim bu üç silahşörle:)))
    sevgilerimle

    YanıtlaSil