About Me

Fotoğrafım
İzmir, Türkiye
Yasemin kokulu bahçenin kedileri ve günlük halleri hakkında... ♥ The cats of a jasmine scented garden and its daily snaps. Les chats de jasmin parfumé jardin et ses clichés quotidiens .

23 Nisan 2013 Salı

ZEUGMA


Zeugma öyle büyük bir alana dağılmış ki Kültür Bakanlığı ziyaretçiler için küçük bir bölümünün   kazı çalışmasını tamamlayıp çelik tellerden yapılan bir kafesle koruma altına almış . Bunun denizdeki kum tanesi olduğunu bilmek bile heyecan verici.

 
Yerdeki  mozaik burada gömülü olan  binlercesinden biri sadece.


Rehberin anlattığına göre burası bir zenginin eviymiş !


Bu bir ocak... Bir zamanlar yemekler pişirilip ailece toplanıp yenilip içilmiş. Kim bilir hangi yemekler yendi ve o esnada  neler konuşuldu !


Bizim için düzenlenen mini bir konser vardı. Bu özel mekanda çok özel insanlarla birlikte harika bir dinletiye eşlik etmek günün sürpriziydi!

Gezilerimizde çoğunlukla -hem tembellikten hem de zaman darlığından - seyahat şirketlerini tercih etsek de en keyif aldığımız geziler yakın dostlarla yaptıklarımızdır. Seyahat şirketleri size kolaylık sağlar,gidilecek gezilip görülecek yerler oteller bellidir,transferler sağlanır, araç bulma kaygınız, yol sorma zorluğunuz olmaz ama bazen kısmetinize çok zor insanlarla yola çıkabilirsiniz. Her şeyden şikayet eden ,her yerde arıza çıkaran tipler kabusunuz olur. 

Yaklaşık 5-6  yıldır bu grupla seyahat ediyoruz . Hepsi de eşimin okul arkadaşları ve onların eşleriyle çocukları. Sayımız az değil ama aramızdaki uyumu görmeden anlamanız mümkün değil. Bencillik yok! Disiplinsizlik hiç yok! Kahkaha ,gırgır ,şamata  garanti  ve hepsinden önemlisi sağlık konusunda tam donanımlıyız :))) Aman nazara gelmeyelim!






Bu toprakların altında bir tarih yatıyor. Bu gün kazmaya başlasak kazı çalışması 100 yıl sürermiş !

Hani derler ya "ayağının tozuyla işe başladı " diye işte ben de hemencecik ,sıcağı sıcağına sizlerle Gaziantep / Şanlıurfa gezimizin fotoğraflarını paylaşmak istedim.


Bu fotoğraf netten alınmadır !

Kalabalık bir grup olarak ziyaret ettiğimiz Zeugma antik kentine ayrılan gün Gaziantep Mozaik Müzesini de ziyaret etmek istedik ama o gün müze kapalı olduğu için ünlü Belkıs mozaiğini görme şansım olmadı. 
( Zeugma'nın tarihi hakkında bilgi vermek benim ne haddime ,merak edenler için ayrıntılı bilgi burada )

Ah sevgili yurdum ,bereketli Mezopotamya sen kültürlerin uygarlığın beşiğisin !  
Hangi taşı kaldırsak altından tarih fışkırıyor ama ne yazık ki buraları henüz çok kısa bir süre önce turizme açıldığı için yeni yeni gezip görebiliyoruz.

Neyse efendim Gaziantep'de yalnız gezip görülen yerler değil yenilip içilenler de anlatılmaya değer güzelliktedir ama ne yazık ki ben yediklerim hakkında size pek bir şey söyleyemeyeceğim. Zira ben kuzu,keçi ve oğlak eti yiyemem- aslında kırmızı et yiyemem- o nedenle kebaplara bakmakla yetindim ama baklavaları,firik pilavı (bilmeyenler için firik bir çeşit bulgurdur ),cacık hakkında saatler boyu yazabilirim. Aman Allah'ım ben bu tadı unutmuşum!


Adını yetiştiği topraklardan alan "Antep Fıstığı Ağacı " ilk kez bu kadar yakından gördüm .

Gaziantep - Kilis benim ilk görev yerimdir. Bundan tam 31 yıl önce- tabirimi mazur görün -yaşıtlarım daha gezip tozarken - ben gencecik bir öğretmen adayı olarak soğuk ve yağmurlu bir günde Gaziantep'e gelmiş aynı gün biraz korku ,çokça heyecanla Kilis'e hareket edip  Kilis Lisesi'nde göreve başlamıştım. 22 Yıl sürecek öğretmenlik yaşamımda görev yaptığım her yer anılarımda iyi- kötü yer alır ama Kilis Lisesi'nin yeri apayrıdır.


Gaziantep için ayrı bir yazı hazırlayacağım. Kısa zaman aralığına sığdırabildiğimiz bu gezide Gaziantep'in olağanüstü güzelliği ve çağdaş kent görüntüsü beni öyle etkiledi ki anlatabilmek için biraz zamana ihtiyacım var.

Şimdilik hoşçakalın!

9 yorum:

  1. sevgili colette...
    paylastiklarin kareler ayri guzell,sohpetin ayri keyifli
    kocaman tesekkurler yurektennnnnn

    YanıtlaSil
  2. buram buram memleketim kokuyor...

    YanıtlaSil
  3. Harika yerler, mozaik kısmı benim özel ilgi alanıma giriyor, tezimi de bu konuda hazırlamıştım, her biri ayrı bir şaheser.

    YanıtlaSil
  4. HOŞ GELDİNİZ.
    GRUBUNUZA ÇOK ÖZENDİM.DOSTLUĞUNUZ HEP SÜRSÜN.
    BAZI İNSANLARIN HAYATI ZORLAŞTIRMASINI HİÇ ANLAMAM.BİR SEYAHATE GİDİLDİYSE TADINI ÇIKAR.KAPRİS YAPIP HEM KENDİNİ HEM ÇEVRENİ ÜZMENİN NE GEREĞİ VAR?
    BU ARADA 6-7 YAŞLARINDA BABAMINGÖREVİ GEREĞİ ANTEPTEYDİK.İLKOKULA ORADA BAŞLADIM.ANILARIM VEYA HATIRLADIKLARIM ÇOK GÜZEL.TEKRAR GİTMEYİ ÇOK İSTİYORUM.İNŞALLAH BİR GÜN...
    SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  5. Bir gezi bu kadar mı güzel anlatılır ,bu kadar mı güzel fotoğraflanır !!Gitmiş kadar oldum bu fotoğraflar sayesinde.
    Bakıyorum siz de hoş anılar yaşamışsınız ben buralara uğramayalı.
    Hayatınız hep tatlı, büyülü ,neşeli anılarla dolsun inşallah !!
    Hep sağlıklı olun, Allah nazarlardan korusun sizi Nilgün öğretmenim
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Dostluğunuz ve keşifleriniz daim olsun .
    Rahmetli Babacığım da Kilis liydi hala orada akrabalarımız var en son nişanlıyken ziyarete gitmiştik belki de o an da sen de orda görevliydin bilmeden aynı havayı teneffüs ettiğimiz yıllar:)) G.Antep de Kilis de tarihi dokularıyla ,herşeyiyle sevdiğim yerler .
    Kimbilir tekrar nasip olur mu bakalım:)
    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  7. gezi muhteşem görünüyor hele böylesine uyumlu ve eğlenceli insanlarla beraber olunca tabi tadından yanına varılmaz.imrendim ama sizin adınıza da çok sevindim.yurdum tam bir cennet bu yazıda bunu doğruluyor...

    YanıtlaSil
  8. Çok eğlenmişsiniz belli,biz de gitmiş kadar olduk sayenizde:)

    YanıtlaSil
  9. Tüm güzel yorumlarınız ,iyi dilekleriniz en önemlisi de beni mutlu eden ziyaretleriniz için çok teşekkür ederim.
    Bu aralar yine bir seyahat göründü ufukta o nedenle evdeki işler çok sıkıştı,tek tek yazamadığım için özür dilerim.

    YanıtlaSil