About Me

Fotoğrafım
İzmir, Türkiye
Yasemin kokulu bahçenin kedileri ve günlük halleri hakkında... ♥ The cats of a jasmine scented garden and its daily snaps. Les chats de jasmin parfumé jardin et ses clichés quotidiens .

26 Ağustos 2011 Cuma

İyi bayramlar !





  Bayramdan önceki son hafta sonu. Yalnızca o kadar mı ? Yaz mevsiminin de son hafta sonu.
Hani misafirliklerin de son günleri çok güzeldir ya bu hafta sonu da çok güzel olacak,öyle hissediyorum. Bir kere evlerde tatlı bir telaş var. Yarın ve ondan sonraki gün pek çok kişi bayram tatili için yollara düşecek. Bu akşam valizler son kez gözden geçirilecek ama illa ki çok önemli bir şey yine unutulacak :) Tatile çıkmayıp bayramı evde eş dost ve akraba ziyaretiyle geçirmek isteyenler ise  hazırlayacakları nefis yemekler,tatlılar için  alış-veriş listelerini gözden geçirmekle meşguller.

 '' İkramlıkların adı kondu mu yapması kolay zaten '' derdi annem. Her önemli gün öncesi günlerce liste yapardı. O zamanlar bu kadar market de yoktu. Erzaklar(!) belli yerlerden ama hepsi de özel olan yerlerden alınırdı. Günler öncesinden Kemeraltı turu başlardı bizim evde. Havra Sokağı'ndan  file file erzak taşırdık .Sahi geçenlerde Havra Sokağı'na gittim de bayat balık kokusundan, sıcaktan kendini koyvermiş  sebze meyvaların tezgahlardaki çirkin görüntüsünden sokağa girmemle çıkmam bir oldu. Çok üzücü :( Ne diyordum ? Tatlılar evde yapılırdı. Rahmetli babaannem çok güzel kalburabastı yapardı örneğin,annem en az 2 çeşit börek açardı,yaprak sarması ise bir tencere falan olmazdı,o kadarı kime yetecek ? Evde oruç hiç aksatmadan tutulurdu ama aydın insanlardı bizimkiler,konuklar için likör çikolata da alınırdı.

Ya mendiller? Mendilleri anımsayanınız var mı ? Para öyle alenen tutuşturulmazdı çocukların eline,küçücük mendillerin içine gizlenirdi. Ne incelik !

Bayramlık yepyeni giysi ise çocukların en güzel anısı olmalı... Her şeyin çabucak tüketilmediği zamanlarda sık sık  alınmadığı için mi bilmiyorum giysiler de çabucak bir kenara atılmazdı . Okullar açılırken formalar gözden geçirilir kısalan etek boyları uzatılır ,yıpranan gömleklerin ayakkabıların yerine yenisi alınırdı elbet ama bayramlıkların yeri bambaşkaydı. Çoğu kez annem kendisi dikerdi bize... Hatta genç kız olduğum zamanlarda hazır giyim yaygınlaşmıştı ama ben hala annem diksin isterdim giysilerimi. Kardeşim ilk dakikadan kirletirdi üstünü başını ama ben leke olacak diye  bayram boyu  doya doya oynayamazdım bile. 

Bayram ziyaretlerinin yeri ise bambaşkaydı. Akrabalardan bayram harçlığında cimrilik etmeyenlere hemen gidivermek isterdik de elimize içi boş mendil tutuşturanlara gidileceği zaman dozunu kaçırdığımız tatlıdan dolayı karnımız ağrıyıverirdi (!)kardeşimle benim . O zaman annem kızar söylenir, babamsa '' öbür bayrama götürürüz çocukları Necmiye '' deyiverirdi. Evde kalmak da akıllıca olmazdı ki tek kanallı televizyon kardeşimi oyalayamaz ,oyuncaklarını etrafa saçar,toplaması da bana düşerdi. Ahhh kardeşim! Kaç bayramdır gelemiyor  ülkesine bir bilseniz...

Bayramla ilgili her anı güzel değil elbet. Hüzünlü olanlar da var. Örneğin gurbet ... Annem bayramlarda hüzünlenirdi çünkü  o bir gurbet geliniydi ...Ailesinden uzakta bayramı hep buruk kutlardı ,biz de çocuk aklımızla bunu bilir ama anlamak istemezdik. Bir kaç yıldır benim de tek oğlum yanımda olmuyor bayram sabahı. Elimizi öpüp kıkırdaya kıkırdaya harçlığını almıyor ama ne yapalım zaman değişti değil mi ? Çocuklar büyüyorlar ve yuvadan uçuyorlar. Sağ ve sağlıklı oldukları sürece kutlanacak günlerimiz  daha çoook olacak !

Bu yazı hüzünlü olsun istemedim aksine bayram koksun ,evlere bayram neşesi getirsin istedim. O halde herkese mutlu neşeli bereketli sağlıklı kıpır kıpır bayramlar dilerim.

28 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Bayram temizliğine başlamış biri olarak iyice motive oldum. Herkese şimdiden mutlu bayramlar..

    Yolculuğa çıkacak olanlar, aman dikkat!!!Aceleci olmadan güvenli bir yolculuk için ne olur, gerekli her önlemi alın..

    YanıtlaSil
  2. Sizlere de iyi ve keyifli bayramlar!

    YanıtlaSil
  3. içim burkulmadı değil... duygulandım ve neden bilemiyorum ağladım... eskilerden bahseden herkesler ağlatmayı başarıyor songünlerde beni... çok güsel bir yazı olmuş fotoğraftaki tatlı da muhteşem sislerede iyi bayramlar ;)

    YanıtlaSil
  4. Güzel tatlın kadar iyi bayramlar geçirmemiz dileğiyle...

    YanıtlaSil
  5. İyi bayramlar Nilgün Ablacım...

    YanıtlaSil
  6. Bende genelde ailemden uzakta geçiriyorum bayramlarımı tıpkı yurtdışında yaşayan diğer kardeşim gibi,onunla sadece yazları görüşebiliyoruz,hatta bazan hala kavga ediyoruz ama yinede uzakta olmak zor,insan anılarını bile düşünemiyor acıtıyor paylaşamamak...
    sevgiler sana,
    ve güze bir bayram dileğiyle...

    YanıtlaSil
  7. oooff be Nilgün Ablacım ne güzel yazmışsın, hiç bitsin istemedim.
    Kendimi de ilk kez yaşlansam da şanslı hissettim:) çünkü ben de yetiştim sanki ucundan o senin anlattığın keyifli eski bayramlara...

    Şimdiden iyi bayramlar, öpüyorum...

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel anlatmışsınız ama, şükürler olsun bizim bayramlarımız halen buna yakın, sadece çocuklar büyüdü, yerini yeni gelenler aldı...

    YanıtlaSil
  9. ÇOOKK ESKİLERE ÇOCUKLUĞUMA GÖTÜRDÜN BENİ DUYGULANDIM O BAYRAMLARI ÖZLER OLDUK ARAMIZDAN AYRILANLARI ÖZLER OLDUK PEK TATSIZ ŞİMDİKİ BAYRAMLAR .BENİM BAYRAMIM ÇOCUKLARIMI KUCAKLADIĞIM GÜN OLUYOR ONLAR OLMAYINCA BAYRAM BENİM NEYİME DİYORUM .
    İYİ BAYRAMLAR NİLGÜNCÜĞÜM .

    YanıtlaSil
  10. Mutlu, güzel, coşkulu bir bayram olsun, görüşmek dileğiyle :)

    YanıtlaSil
  11. Gurbet Gelini...Çok dokundu bu tanımlama bana.Nasıl bir şey olduğunu ben geç öğrendim belki ama sıladan yeni döndüğüm bugünde hüzünlendirdi.

    Olsun...Çok güzel bir bayram yazısı olmuş bence.
    Benim mendillerimden duruyor hala bazıları,açıp bakayım bir ara :)
    Mutlu,huzurlu nice bayramlara canım,sevdiklerinle.

    YanıtlaSil
  12. Genelde bende ailemden uzakta geçiririm bayramları ama bu bayram didime onların yanına gidiyorum, çok güzel bir yazı, gönlüne sağlık:))

    YanıtlaSil
  13. Canımm hem hüzünlendim hem anılar depreşti harika bir yazı olmuş yüreğine sağlık:)

    mendil olayına gelince geçenlerde elime geçti birsürü bayramlık mendil hafif sararmış çekmecelerde beklerken, yıkadım ütüledim bunlarda ne olurki dedim bakalım duruyor öyle:)
    Ben de İzmirde yalnızım tüm aile akrabalar dışarıda (onlarada ben öyle ) ama ailem gibi çevremdekiler dile kolay 27 sene :)))hepsini çok seviyorum

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Begonvilli evdeki komşum,size kolaylıklar diliyorum,iyi bayramlar !
    Chilek iyi bayramlar !
    Sevgili Hayat hoşgeldin,seni ağlatmak istemezdim :( İyi bayramlar !
    Buket,ben de sana iyi bayramlar dilerim !
    Aktuel moda ,iyi bayramlar canım !
    İjlalciğim gurbet en çok bu zamanlar acı veriyor değil mi ? İyi bayramlar !
    NoHutcuğum sen daha çok gençsin ama ne mutlu ki bazı güzellikleri ucundan kıyısından yakalayabilmişsin. İyi bayramlar sana ve güzel ailene !
    Bahar 006 hoşgeldin,ne mutlu sana . İyi bayramlar !
    Mevdoş'um ahh ah ! Anladın sen can arkadaşım , İyi bayramlar !
    Ahucuğum iyi bayramlar ,görüşmek dileğiyle,bekliyorum !
    Tülinciğim yarana mı dokundum ? Kusura bakma canım :( İyi bayramlar !

    YanıtlaSil
  15. Pembe düşler,iyi yolculuklar sana ... İyi bayramlar !

    YanıtlaSil
  16. ah...
    yazını okurken,geçmişe....çocukluğuma gittim coletteciğin:)

    içindeki bayram sevinci hiç eksik olmasın,mutlu bayramlar:))

    YanıtlaSil
  17. Çok güzel olmuş yazınız,beni de eskiye götürdünüz.En çokda Ankara'dan teyzemin gönderdiği elbise ve ayakkabıları baş ucumdaki sandelyenin üstüne dizişim vardı ki,işte o hiç aklımdan çıkmaz.Bayramlık elbise deyince içimiz titrerdi.Herkese mutlu bayramlar dileğiyle,sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. yazınız beni de çok duygulandırdı, bende o güzel bayramların sonuna yetişebildim. derinede biraz da olsa bayramları yaşatmayı düşünüyorum. anneannemin verdiği mendilleri her bayram saklardım şimdi onlarca hatıra mendilim çekmecemde duruyor, her bayram gibi bu bayramda orada toplanıcaz ama aramızdan eksilenlerle .(
    sizede ailenizle beraber güzel bir bayram diler, ellerinizden öperim.

    YanıtlaSil
  19. Harika bir goruntu, ellerine saglik.
    Guzel bir hafta sonu diliyorum, sevgi ve selamlar...

    YanıtlaSil
  20. ahh Nilgün abla! annemi düşündüm bu yazınızla. benim annem de gurbet gelini.burnunun sızladığını bilirim her bayram sabahı. ve bizim de her bayram, kalburabastı+yaprak sarması+nane likörü üçlememiz olur. anılarımızı unutmayacağımız mutlu bayramlar olsun.

    YanıtlaSil
  21. Sevdiklerinizle daha nice bayramlara Sevgili komşum:))

    YanıtlaSil
  22. Sevgili colette, zaten çok burukluk vardı yazını okuyunca iyiden koyverdim gözyaşlarımı gerçektende herşey ne kadar değişti hele de yakını gurbette olan için ne zordur..Benimde çok anılarım vardır ama yazmaya cesaret edemedim birde verilen emeklerin karşılığını alamayınca insana çok koyuyor doğrusu.. neyse bende sizin her iki bayramınızı canı gönülden kutluyorum svgilerimi bırakıyorum..

    YanıtlaSil
  23. ne güzel yaşattınız hissettirdiniz bayramı.

    mutlu bayramlar.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  24. Bu; senin 'kayınvalide ve dünür' olarak geçirdiğin ilk bayramın ablacım, ne mutlu. Daha niceleri olsun inşallah..Ben de senin annenin kafadayım; listesiz misafir ağırlamam. Yemek kitabı karıştırırken varislerim kudurur günlerce:) Ama yine de tatlı bir telaştır o ve -evet- liste hazırsa gerisi kolaydır. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  25. Canım ablam okurken kendi çocukluğumu hatırladım. Bayramlıklarım hazır uyurdum,sabah erkenden kalkardık. Babam Bayram namazindan dönünceye kadar eve son halini verirdik annemle :) Bizim geleneksel Bayram tatlımız incir tatlısıydı. Arefe gecesi annem bana yaptırırdı :) Evlendikten sonra bir kere bile yapmadım biliyor musun? Güzel günlerdi...Zaman nasıl da hızla geçiyor. Eski Bayramlar tadında Bayramlarınız olsun ablacığım. Kızları ve seni öpüyorum eşine selam ve hürmetler...

    YanıtlaSil
  26. Merhaba,
    Bir türlü sizle tanışamadım diye üzülürken.....en nihayet ben kendim İzmir'e geliyorum....Bütün yazılarınızı, 4 bacaklı dostlarınızı her zaman sıkı takipteyim fakat yorum yazma özürlü olduğum için sizlerle pek haberleşemiyordum...Bu sene biraz daha dikkat etmeye çalışacağım... O kadar sevindim ki, derslerde beraber olacağımıza...Ankara'dan bir isteğiniz var mı? Sizle tanışmak için sabırsızlanıyorum..Bu arada "Rice" bir harika!!!

    YanıtlaSil
  27. ahh gurbet ah...seninde geçmiş bayramın mübarek olsun ablacım...öpüyorum...

    YanıtlaSil
  28. Geçmiş bayramın kutlu olsun arkadaşım sevdiklerinle nice sağlıklı huzurlu bayramlar dilerim......

    YanıtlaSil