About Me

Fotoğrafım
İzmir, Türkiye
Yasemin kokulu bahçenin kedileri ve günlük halleri hakkında... ♥ The cats of a jasmine scented garden and its daily snaps. Les chats de jasmin parfumé jardin et ses clichés quotidiens .

1 Ağustos 2011 Pazartesi

HAYIRLI RAMAZANLAR







  Bizim evde Ramazan çok keyifli geçerdi. Ailemin evi İzmir'in eski yerleşim yerlerinden o zamanlar oldukça nezih bir semt olan Halil Rifat Paşadaydı. Komşuluk ilişkileri kuvvetli ,insanların birbirine saygı gösterdiği yardımlaşmanın olduğu sıcak bir İzmir sokağında yaşarlardı. Beylerin tümü ya memur ya esnaftı,hanımlar ev hanımıydı ve biz çocuklar aşağı yukarı aynı okullara giden birbirini tanıyan kavga gürültü nedir bilmeyen çocuklardık. Kimimiz okulda çok başarılıydı, kimimiz öğretmenlerimizin hemencecik gözden çıkarıp '' Bu çocuk okumaz,alın bunu okuldan ,dikiş nakışa verin ! '' dediği tembel çocuklardık. 
  Yazın tek tük arabanın geçtiği sokağımızda yakar top oynar , akşamları büyüklerden birinin gözetiminde sokağın sonundaki açık hava sinemasına gider Cincibir gazozu eşliğinde çiğdem çitletirdik. Her akşam iki film olurdu ama babam ikincisini izlemeden ''geç oldu '' deyip gelir beni sinemanın kapısından alırdı. Çok üzülmezdim çünkü adet buydu. Özgürlük ama bir yere kadar !
  Ramazan faslına gelemedim daha değil mi? Komşuluk güzeldi demiştim ; Ramazan yaza denk gelince daha çok sevinirdik çünkü sahura kadar birimizin bahçesinde-balkonunda oturur o saatlerde tek kanallı televizyonumuzun yayını da olmadığından ya sessiz sinema oynar,radyo dinlerdik ya da  işleyip bitirmesi annelere kalacak olan yaz nakışımızı yapardık . 
  Çocuklar çoğunlukla uyuyakalır ,biz daha büyücek olanlar sahurdan sonra ertesi gün öğleye kadar sürecek olan uykumuza teslim olmak üzere evlere dağılırdık.
Kışın ailem ''okulun var ,aklıma ders girmez'' diye oruç tutmama pek izin vermezdi. Beni sahura kaldırmayı unuturlar (!) ''hafta sonu tutarsın '' diye avuturlardı.
  Ben ritüelleri severim. Ramazan sofrasında ne yendiğinden çok nasıl yenildiğini anımsıyorum. Aile büyükleriyle birarada geçen çocukluğumda ben büyürken babaannemin üzerimdeki etkisini yadsıyamam. Çok aydın ve kültürlü bir hanımdı Allah rahmet eylesin! Bizlere sofra adabını o öğretmiştir. Ramazanda sofraya her zamankinden daha erken oturulur sessizce radyodan okunan kur'anı dinler ,ezanla birlikte su ya da zeytinle açardık orucumuzu. Biz Egeliyiz sofrada yaz-kış bir tabak yağlı zeytinimiz olurdu. Hurma yalnızca konuklar gelince sofrada çeşit olsun diye alınır, ithal gıda nedir bilmezdik. Soğuk içecek olarak ya annemin kol gücüyle çırptığı ayranı ya da mevsiminde vişneyi kaynatarak  yaptığı vişne şurubunu bilirdik. Yine hafta sonu annemin içini hazırladığı mis kokulu pideleri iftarda ailece yemekten çok zevk alırdık ki ben o odun ateşinde pişen pidelerin tadını hala unutamam. 
  Migren ataklarım ve hipoglisemim nedeniyle ne yazık ki yıllardır oruç tutamıyorum. Ramazan da sadece oruç demek değil elbet. Ramazan ailenin toplanması demek,insanın kötü huylarından arınması demek. En önemlisi Ramazan barış demek... 
Tüm insanlığın Ramazanı kutlu olsun. Dünyada barış ve sevgi tüm kötülüğün üstesinden gelsin !
HAYIRLI RAMAZANLAR !

Not: Görseller bahçemden !

22 yorum:

  1. Nasıl güzel anlatmışsınız Nilgün Abla. dilekleriniz benim de dileklerim. Hayırlı ramazanlar.
    müjde

    YanıtlaSil
  2. okudum,sonra bir daha,bir daha...
    öyle güzel anlatmışsınız ki,
    ahh dedim ahhh eskiler...
    Hayırlı Ramazan'lar,sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Müjdeciğim senin postuna da bayıldım hatta aynı anda birbirimizi ziyaret ediyorduk :)
    Sedo Kız canımsın :)

    YanıtlaSil
  4. güzel dilekler için amin diyelim, hayırlı ramazanlar. :)

    YanıtlaSil
  5. ne kadar şanslısınız ki en azından anılarınızda taptaze.Biraz geç yetiştim ama çocukluğumdaki ramazanlar bambaşka idi.Öylene kadar tutuyorduk :) Çocuklar öğlene kadar tutarmış :) Güzel,hayırlı ramazanlarınız olsun.sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Güzel dileklere aminn.
    Canım benim sağlıkla afiyetle hayırlı ramazanlar diliyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Nilgünüm, ne güzel bir anlatımdır bu, sadece eski ramazanların değil, hemen hemen hiçbirşeyin eski tadı yok ki, manevi değerler unutuldukça.....

    YanıtlaSil
  8. ne güzel anlatmışsınız, eskiden herşey azmış, özmüş ama değeri varmış. şimdi hiçbirşeyin kıymetini bilmiyoruz. güzel dilekleriniz için kendi adıma teşekkür ederim. sevgiler Nilgün ablacım.)

    YanıtlaSil
  9. Swotpisces güzellikler hepimizin olsun !
    Aktuelmoda ,evet bir de o vardı ,çocuklar öğlene kadar tutardı orucu değil mi ?
    Hatice'm amin !
    Banu bizler unutmayalım geleneklerimizi ki bizden sonrakilere aktarabilelim.
    Atölye nott asıl ben teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  10. Siz anlattıkça benimde bir şeyler gözümün önünden geçti durdu;o gazoz,açık hava sinema(Dedemin turist Ömer flimlerine götürmesine bayılırdık),babane ve dedelerle oruç açmak......Hepimize hayırlı ramazanlar.

    YanıtlaSil
  11. Kesinlikle katılıyorum. Ramazan Barış demek....
    Hayırlı Ramazanlar!

    YanıtlaSil
  12. Selamlar, uzun süredir aranızda yoktum. Nihayet yeni sayfam ve yenilenmiş sağlığımla birlikte sizlere döndüm.Ziyaretleriniz ve o güzel yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum.

    Bu mubarek Ramazan ayının, hayırlara vesile olması dileği ile sevgiyle sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
  13. hepimizin çocukluktan kalma ne güzel ramazan anıları var , değil mi? herkese hayırlı ramazalar !!

    YanıtlaSil
  14. ESKİ GÜNLERİ ANIMSADIM YAZINI OKURKEN O GÜNLER ÇOKK GERİLERDE KALDI .ŞİMDİLERDE PEK ORUÇ TUTAMIYORUZ İLAÇ DURUMLARINDAN .GÖRSELLER HARİKA ZEYTİNİ SENDEN ALICAZ BU SENE ÜRÜN ÇOK BELLİ NE GÜZEL

    YanıtlaSil
  15. Ne güzel yazmışsın sevgili Colette, bende ne yazıkki son yıllarda aynı rahatsızlıklardan tutamıyorum maalesef olsun tutanlar hizmet ediyorum, alamayanlara yardım ediyorum ne yapalım.. o yıllarda kuzinede pişen böreğin üzerinde kaynayan çayın ve ev yapımı şurubun yerini şimdi hiç bir alamz bence.. güzel ve hayırlı ramazanlar olsun hepimize. Bu arada Blogcu öykü arkadaşımız bloglardaki durgunluğu canlandırmak için blogcu dostlarımıza daha çok yorum bırakalım diyor bence de çok haklı ne dersin?. By by ben diğer arkadaşlara da bir koşu haber vereyim.. sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Okurken eski günlere gittim birden uzun süredir tutamıyoruz bizde.Şükranın dediği gibi başka yoldan görevlerimizi allah kabul ederse elimizin erdiğince yapmaya çalışıyoruz .zeytinlerine bittim darısı benim zzeytin ağaçlarına daha önce yorum bıraktım gibi ama yorgunluktan ne yaptığımı bilemiyorum sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Sibel Hanım evet ben de anımsadım,Turist Ömer... Ne kadar naifti o filmler değil mi?
    Atölye kedi :)
    Hobibox yeniden hoşgeldin,hayırlı ramazanlar !
    Buket çocukluk ve Ramazan ne hoş ikisi de...
    Mevdoş'um zeytinler senindir,afiyet olsun !
    Şükran olsun varsın ne yapalım,yutabilenlere hizmet te güzel,hayırlı ramazanlar !

    YanıtlaSil
  18. Anneler biraz daha fazla zahmet çeker bu ay. Fakat bu tatlı telaş yorulmayı bırakın insana zevk verir. Nihayetinde, göz açıp kapanırcasına geçip tadı damağımızda kalarak son bulan bütün güzel hatıralar gibi ayrılırız bu mübarek aydan.

    Nedense bir önceki Ramazanlar ve eskileri, daha eskileri ilgimizi çekerek bizde merak uyandırır. Hatırlıyorum dede ve ninelerimin ağzını yoklar, hatıralarını anlatmalarını can kulağı ile dinlerdim. Onlar anlattıkça kendimden geçer,eski Ramazanların tadını biraz da olsa hissedebilmek için kendimce hayal kurardım.

    Senden de ramazan hatırlarını dinlemek keyif verdi colettecim.
    Hayırlı ramazanlar ve çok öpüyorum bi de özledim ;))

    YanıtlaSil
  19. Sebiciğim ben de seni çok özledim ! Nerelerdesin gel artık. Hayırlı ramazanlar canım...

    YanıtlaSil
  20. Doyamadım okumaya. Ne güzel günlermiş yaşanan. Mazinin tadı başka oluyor ablacığım :) Tüm dileklerine yürekten amin diyorum. Hayırlı Ramazanlar canım ablacığım sana ve güzel ailene sevgiler :)

    YanıtlaSil
  21. Ne güzel anlatmışsın arkadaşım
    ah ah nerde o eski günler o ramazanlar o o her şey gerçi ben hala çocukluğumun geçtiği evde yaşıyorum ve bir çok komşumuzda halan aynı yerdeler ama yinede bazı şeyler var ki yazlık sinemalar gibi burnumda tütüyor :(

    YanıtlaSil
  22. Yıldız sen şanslısın 1 Gerçi ben çocukluğumun geçtiği sokağa sık sık gidiyorum annem hala orada yaşıyor ama o kadar değişti ki oraları ... Sevgiler canım !

    YanıtlaSil