About Me
- Nilgün Torunoğlu
- İzmir, Türkiye
- Yasemin kokulu bahçenin kedileri ve günlük halleri hakkında... ♥ The cats of a jasmine scented garden and its daily snaps. Les chats de jasmin parfumé jardin et ses clichés quotidiens .
23 Eylül 2010 Perşembe
GELENEKSEL İKRAM(BÖREK VE MERCİMEK KÖFTESİ)
Konuklar geldikten sonra servis tabağına aldığımdan tabakta süslü fotoğraf çekemedim,bağışlayın :)Ucundan azıcık koparıp tadına bakan da benim :)))
Bir tarif de benden :
Mercimek köftesi:
Malzemeler; 2 su bardağı ayıklanmış yıkanmış kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
2 kuru soğan
1'er demet taze soğan,maydanoz,dereotu ,nane(1 çorba kaşığı kuru nane de olur)
1 tatlı kaşığı kimyon,bir fiske karabiber,tuz
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 kaşık biber salçası
Mercimekleri üstünü örtecek kadar suyla güzelce haşlıyorum,ince bulguru ilave edip kapağını kapatıyorum.Diğer yanda kuru soğanı ince ince doğruyorum,z.yağda pembeleştiriyorum,sıcakken salçasını ve ince doğranmış taze soğanını ekliyor,mercimeğe ilave edip biraz bekliyorum.Elimi dayanabileceği sıcaklığa erişince diğer baharatları ve yeşilliği de ekleyip köfte şeklini veriyorum.Marulla birbirlerine çok yakışıyorlar.Benden söylemesi.
Afiyet olsun.
Kıymalı patatesli açma börek
Malzemeler;
hamur için:1 kg.kadar un
1bardak süt
2 çorba kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
bir fiske tuz
İç malzemesi:1/2 kg.kıyma
3-4 orta boy haşlanmış patates
2 kuru soğan
karabiber,tuz
1 demet maydanoz,dereotu(isteğe bağlı)
Yapılışı:Malzemeleri hafifçe karıştırıp hamuru yoğuruyorum,üstünü nemli bezle kapatıp 1 saat kadar dinlendiriyorum.Hamur uyurken(!)soğanı azıcık yağda pembeleştiriyorum,kıymasını ekliyor pişiriyorum,baharatlarını ve hafifçe ezdiğim patateslerini ilave edip böreğimin içini hazırlıyorum.
Hamurdan iri portakal büyüklüğünde bezeler koparıp hafifçe unlayarak açıyorum (çok ince olması gerekmez)harcını döşüyorum ve daire şeklindeki yufkayı ortadan keserek sıkmadan rulo yapıyorum,fotoğrafta görüldüğü gibi tepsiye yerleştiriyorum 200 dereceye ayarlı sıcak fırına atıyorum,üstü kızarınca çıkarıp ılınınca kesip servis ediyorum.Ben yağlı yemek yiyemem ama siz arzu ederseniz fırına vermeden önce hamurun üstünde birkaç kaşık sıvı yağ gezdirebilirsiniz.Yazın yanına buz gibi ayran çok yakışıyor,benden söylemesi.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hıııımmm nefis görünüyorlar ellerinize sağlık misafirlerinize afiyet olsun.
YanıtlaSilSevgilerimle:)
Mımmmm,Nefis bu köfteler
YanıtlaSilturuncu turuncu bana bakıyolar...
Benimde canım çekti,hem çocuklarda seviyor
bir koşu mutfağa gideyim....
paylaştığın için teşekkürler..
sevgiler.
ellerinize sağlık çok lezzetli görüyorlar, afiyet olsun:)
YanıtlaSilBayılırım mercimek köftesine, yanında kıvırcık salata ve ayran Mmmmm ;)
YanıtlaSilBörekte pek havalı ve ihtişamlı duruyor, ellerine sağlık colettecim...
Ellerine sağlık ablacığım neffis görünüyor ikisi de :) Afiyet olsun size :)
YanıtlaSilEvcilik,Atölye nott Sebi Yeşim güzel yorumlarınıza teşekkürler,size de seve seve yaparım :)
YanıtlaSiloyyyy oy oyy akşamın bu vakti açkarnına bu bana yapılırmı, mercimekliköfte börekdaha ne isteyim:))muhteşem gözüküyorlar, ellerinizesağlık:))
YanıtlaSil